Kurti: Sarađivaćemo u Briselu, očekujemo priznanje "Kosova"

Nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron su jasno stavili do znanja da bez priznavanja nezavisnosti "Kosova" nema evropskih integracija za zemlje u okruženju, poručio je premijer privremnih prištinskih institucija

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je na današnjoj sednici Glavnog odbora Pokreta Samoopredeljenje da je tzv. Kosovo posvećeno dijalogu sa Srbijom i da trenutni status "kosovsko-srpskih odnosa" nije normalan, prenosi "Kosovo onlajn".

"Dijalog u Briselu je dijalog za normalizaciju odnosa između  'Kosova' i Srbije, to je dijalog o statusu odnosa, sadašnji status odnosa nije normalan, a normalan status je dobrosusedski. Dakle, uzajamno priznanje kao suština, a reciprocitet kao princip", rekao je Kurti dva dana pre sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu.

Kurti je, kako je preneo "Kljan Kosova", rekao da su nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron jasno stavili do znanja da bez priznavanja nezavisnosti tzv. Kosova nema evropskih integracija za zemlje u okruženju.

On je kritikovao inicijativu "Otvoreni Balkan" jer u njoj "Kosovo" nije ravnopravno.

 "U Berlinu su posle skoro dve godine pregovora, u novembru 2022. godine potpisana  tri sporazuma koja je pre dva dana skupština ratifikovala pokazujući time našu ozbiljnost u odnosu na regionalne i evropske integracije. 'Kosovo' je demokratska zemlja koja će uvek pokazivati konstruktivnost i energiju uz jedini uslov da se prema njoj odnosi sa poštovanjem i jednakošću sa drugima", rekao je Kurti.

Govoreći o liberalizaciji viza za građane 'Kosova'  Kurti je istakao da očekuje da će se to desiti od 1. januara 2024. godine, kao što je obećano.