Makron, Šolc i Meloni poslali pismo Vučiću: Rastu pritisci na Srbiju uoči sastanka u Briselu

Evropski zvaničnici uputili su Vučiću pismo uoči nastavka pregovora sa Prištinom koji će biti održani u ponedeljak u Briselu

U Predsednistvo Republike Srbije danas je stiglo pismo koje su zajedno potpisali predsednik Francuske Emanuel Makron, kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc i predsednica Saveta ministara Republike Italije Đorđa Meloni, saznaje Tanjug u Predsedništvu.

Oni su uputili pismo predsedniku Aleksandru Vučiću uoči sastanka koji će biti održan u Briselu 27. februara sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Nisu poznati detalji, ni sadržaj pisma koje su evropski zvaničnici poslali Vučiću.

Imajući u vidu da je specijalni izaslanik Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak u jučerašnjem intervjuu kazao da će u Briselu biti reči o evropskom planu za Kosovo i Metohiju, te da ako jedna od strana odbije taj plan očekuje se oštra reakcija Sjedinjenih Američkih Država, verovatno je i sadržaj pisma upućen Vučiću imao takav ton.

Podsetimo, u Briselu će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, pa će domaćin susreta biti šef evropske diplomatije Žozep Borelj, a prisustvovaće i specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak.

Kako je najavljeno, najpre će biti održani pojedinačni sastanci, a onda i zajednički sastanak Vučića, Kurtija i evropskih zvaničnika. Na stolu će biti takozvani evropski predlog, za koji je Vučić rekao da je neprihvatljiv Srbiji.

On je bio izričit da će tražiti da Priština najpre ispuni prethodno preuzete obaveze u skladu sa potpisanim sporazumima, to jest, da najpre formira Zajednicu srpskih opština, te da će nakon toga biti moguć nastavak pregovora.