Drecun: Naš uslov je ZSO, pa nastavak pregovora

Nije realno očekivati da se sutra u Briselu stavi potpis na bilo šta jer ima mnogo nejasnoća u evropskom predlogu, ističe predsednik skupštinskog Odbora za KiM

Povodom sutrašnjeg sastanka u Briselu predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da nije realno očekivati da se stavi potpis na bilo šta jer ima mnogo nejasnoća u evropskom predlogu, ali i istakao da je neophodno da se razgovara s Prištinom.

Takođe, sumnja da bi tako složen problem kao što je kosmetski mogao brzo da se reši, čemu pak teže neki na Zapadu.

"Mislim da su zapadni političari namerno stvorili određenu konfuziju kao svojevrsni vid pritiska da se prihvati od obe strane ono što je na stolu. Sada je već jasno da je to po principu – uzmi ili ostavi, da više nema mogućnosti za korekciju, da samo treba dogovoriti, kako oni kažu, korake za implementaciju, ali nikakav dogovor nije postignut i ništa nije potpisano", izjavio je Drecun za Tanjug.

Podsetio je i da je naša strana poslala obrazloženje zašto ne možemo da prihvatimo francusko-nemački, odnosno, kako je rekao, američko-evropski plan.

"Ako smo u skupštini doneli odluku da za nas ne može da bude prihvatljivo ništa što bi značilo članstvo tzv. Kosova u UN ili priznanje lažne države, onda ne mogu da razumem kako bi neko mogao da kaže, evo sad će to biti implementirano", istakao je Drecun.

Imajući u vidu neregularne uslove pregovora, Drecun je podvukao da "nije realno očekivati da se stavi potpis na bilo šta".

"Naš uslov je ZSO pa onda nastavak razgovora, ali ne smemo da upadnemo u zamku. Treba razgovarati, ali ostati čvrsto pri svojim stavovima, a mislim da će i Kurti ostati pri svojim stavovima veoma čvrsto iako je upozoren veoma jasno od SAD", rekao je Drecun.

Osvrnuo se i na tvrdnje nekih zapadnih diplomata da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti već prihvatili predlog, rekavši da to –  nije tačno.

"Prihvaćeno je da se razgovara o predlogu, a ne i da se prihvati sadržaj predloga", precizirao je Drecun i zaključio da je potreban "sporazum sa Prištinom, naravno da treba uvažiti realnost, a realnost je da Albanci neće da žive u Srbiji, hoće svoju državu, a realnost je i da je KiM neotuđivi deo naše teritorije, realnost je rezolucija 1244, samoproglašena nezavisnost i to što 80 i nešto država priznaje državu Kosovo".