Dodik: Zatvoriti Kancelariju visokog predstavnika u BiH

Dodik je istakao da treba odbaciti sve što je visoki predstavnik ikada uradio i poštovati Ustav BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je krajnje vreme da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) bude zatvorena i da treba odbaciti sve što je visoki predstavnik ikada uradio i vratiti se na vladavinu prava i poštovanje Ustava BiH.

Dodik je istakao da u BiH nema visokog predstavnika, da je to još jedna od izvrnutih stvari u zemlji koja ne može da nađe svoj način postojanja ni više decenija od potpisivanja Dejtonskog sporazuma

On je dodao da u BiH "najveći nered unosi onaj koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, koga nije imenovao Savet bezbednosti UN, niti potpisnice Aneksa 10".

"Sva priča Zapada o tome kako se radi o vladavini prava pada u vodu na ovom primeru koji je 'bespravno nasilje' koje čini Zapad uveren da samo mera najgoreg za nas ovde postoji kao optimalno stanje stvari", ocenio je Dodik za Srnu.

Predsednik RS je naveo da je situacija sa onim koji sebe naziva visokim predstavnikom opisano u tekstu "Frankfurter algemajne cajtunga", koji potvrđuje sve ono što u Srpskoj godinama ponavljaju, a to je da se radi o kolonijalnoj upravi i da je to kolonizator koji ima ovlašćenja koja nigde nisu propisana.

"Mislim da je krajnje vreme da se OHR zatvori. Ne postoji OHR, postoji osoblje visokog predstavnika koje je on pretvorio u snažnu kancelariju još za vreme Pedija Ešdauna, koja je tada imala 750 ljudi koji su nametali rešenja i nametnuli više od 280 zakona u BiH, tvrdeći da je to demokratski i da je to demokratski model ponašanja"  naveo je Dodik.

On je naglasio da je apsolutno jasno da visoki predstavnik nije imao nikakva prava da nametne zakone.

 "On se lažno predstavlja kao predstavnik međunarodne zajednice a on to nije. On nije postavljen odlukama međunarodne zajednice, nego Aneksom 10. I sve su to apsurd do apsurda koji ovde nekako preživljavaju u lažnoj nameri da opet taj koji je lažan nametne lažne zakone - rekao je Dodik i dodao da je to neodrživo.

Dodik je naveo da treba da se odbaci sve što je visoki predstavnik ikada uradio i da se vrati na vladavinu prava, na poštovanje Ustava BiH. 

 "Ova BiH je nametnuta a nama pripada dejtonska BiH, a ne američka, britanska ili evropska volja njihovih ambasadora, a pogotovo njihovih visokih predstavnika i njihovih sudija u Ustavnom sudu", zaključio je predsednik Srpske.