Vučić: Poštujemo Ustav Srbije: Borelj: Evropski plan je okvir; Kurti: Vučić odbio da potpiše

Kurti je došao sa idejom da se potpisuje nešto, a o tome nije ni razgovarano, potvrdio je predsednik Srbije

Dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou, pod pokroviteljstvom Evropske unije, nastavljen je danas u Briselu. 

Najpre je oko 17 časova završen sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom.

Potom je održan odvojen sastanak sa Kurtijem, da bi na kraju sve tri strane - EU, Beograd i Priština seli zajedno za sto.

Serija razgovora sa predstavnicima Beograda i Prištine održana je povodom francusko-nemačkog plana ili evropskog plana za kosovsko pitanje.

27. feb 2023 • 22:04

Eskobar: Imamo još mnogo posla

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je nakon pregovora u Briselu da i dalje ima mnogo posla da se uradi i dodao da će se opširnije sutra obratiti.

"Za sada, sve što mogu da kažem je da imamo još mnogo posla", rekao je Eskobar albanskim novinarima.

Vučić: Amerikanci i Evropljani pomogli Prištini, a ne Mark Veler

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras da su Amerikanci i Evropljani pomogli Prištini da pobedi Vuka Jeremića i Borisa Tadića pred Međunarodnim sudom pravde, a ne profesor Mark Veler koga su doveli u Brisel.

Vučić je to rekao odgovarajući na novinarsko pitanje da li je Mark Veler koji je bio u prištinskom timu u predmetu pred Međunarodnim sudom pravde propovodom pitanja nezavisnosti tzv. Kosova doveden u Brisel, kako se Priština hvali, da bi i njega porazio kao tada Jeremića i Tadića.

"Oni imaju odličan tim, oni su se hvalili kako su pobedili Jeremića i Tadića, ali nisu oni pobedili nego oni koji su im pomagali u svemu tome, a to su Amerikanci i Evropljani", rekao je Vučić.

Borelj: Danas smo napravili određeni napredak, ali je potrebno više rada

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj objavio je da će sazvati novi sastanak Vučića i Kurtija tokom marta kako bi se finalizirali razgovori o aneksu implementacije sporazuma.

Brnabić: Opozicija otežala poziciju Srbije u pregovorima

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić saopštila je danas da su predstavnici opozicije otežali poziciju Srbije u pregovorima Beograda i Prištine u "nadi da sebi stvore milimetar da dođu na vlast".

Kurti: Hteo sam da potpišem evropski plan, srpska strana je odbila

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da je bio spreman da potpiše evropski plan, ali je srpska strana to odbila.

U obraćanju medijima posle sastanka u Briselu, Kurti je kao gubitak ocenio to što u ponedeljak nije potpisano ništa od onoga što je dogovoreno.

"To je sporazum koji u potpunosti uspostavlja ravnopravnost strana, to je sporazum simetrije, dobrosusedstva i saradnje u budućnosti, uvek na demokratski i evropski način. Nisam potpisao dokument jer druga strana nije bila voljna da potpiše. Izrazio sam spremnost i interesovanje da potpišem ovaj tekst. To ne bi bio prvi tekst koji su potpisali 'premijer Kosova' i 'šef Srbije'. U Berlinu smo potpisali tri sporazuma. Mislim da je šteta da to danas nije potpisano. Sporazum je trebalo da bude potpisan, a nije i to je uradila srpska strana, iako je pristala na njega", rekao je Kurti.

On je na Tviteru napisao da su se i srpska i prištinska strana saglasili u vezi sa evropskim predlogom i to bez izmena.

"Ponudio sam da formalno potpišem, ali Srbija nije bila spremna. Uskoro će uslediti pregovori o implementaciji", naveo je Kurti.

Borelj: Strane prihvatile da evropski plan bude okvir za normalizaciju odnosa

Nakon održanih sastanaka šef evropske diplomatije Žozep Borelj je rekao da su se Kurti i Vučić dogovorili da nisu potrebni novi pregovori o takozvanom evropskom planu, te da će zato uskoro biti objavljen na zvaničnom sajtu Evropske unije.

"Vučić i Kurti se saglasili da nisu potrebni dalji razgovori o evropskim predlogu i da je to okvir za normalizaciju odnosa", rekao je Borelj novinarima.

Govoreći o sastanku, Borelj je rekao da su pregovarači izrazili spremnost da prihvate sporazum, ali su potrebni dalji dogovori.

"Ovaj predlog je za dobrobit građana 'Kosova' i Srbije. On će pomoći da ljudi mogu normalno da se kreću koristeći pasoše, lične karte i registarske tablice. Da mogu da studiraju i rade bez obzira na to da li njihove diplome predstavljaju problem," rekao je Borelj na konferenciji u Briselu nakon sastanka.

Kako je rekao, obe strane su se saglasile da će raditi na implementaciji postignutih sporazuma.

"To znači da će se nastaviti 'šatl' diplomatija i ja ću organizovati novi sastanak u martu", rekao je Borelj i dodao da će sastaviti aneks sporazuma koji će se ticati implementacije.

On je dodao da će sporazum postaviti dijalog Beograda i Prištine postaviti na drugi osnov, "na put okrenut ka budućnosti bez koje ni jedna od strana ne može da ostvari svoju evropsku budućnost".

"Napredak je danas ostvaren i želim da pohvalim obe strane na angažovanju, potrebno je još truda i rada da ono što su strane danas dogovorile bude sprovedeno u  delo", rekao je Borelj.

"Srbija je članica UN, 'Kosovo' to nije"

Na pitanje albanskih novinara o tome da li je prihvatio evropski predlog za Kosovo i Metohiju, Vučić je rekao da danas to nije bila tema, već poštovanje već postignutih sporazuma.

"Nismo govorili o podršci predlogu ili ne, nego o implementaciji", rekao je Vučić.

Na pitanje da li će Srbija prihvatiti nezavisnost "Kosova", Vučić je albanskim medijima odgovorio na sledeći način: "Srbija je članica Ujedinjenih nacija, 'Kosovo' to nije i mi uvek podržavamo međunarodni javni poredak i red i povelju Ujedinjenih nacija i Ustav Srbije".

Vučić: Izveštaj o današnjim pregovorima razmatraće Evropski savet 23. i 24. marta

Vučić je rekao da će o današnjem sastanku u Briselu biti sastavljen izveštaj koji će se razmatrati na zasedanju Evropskog saveta 23. i 24 marta.

"Na osnovu tog izveštaja, oni će se odnositi prema našim evropskim integracijama, i jednih i drugih", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa evropskim komesarom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, specijalnim izaslanikom EU unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem.

Na pitanje da li je Zajednica srpskih opština deo mape puta pregovora, Vučić je rekao da još uvek nemamo mapu puta.

"Nemamo je. Mi moramo da sedimo i radimo na mapi puta. Kako smo krenuli da radimo tako smo tog trenutka stali na tom pitanju. Sve vreme se pričamo o implementaciji, pa da vidimo šta ko hoće i kako hoće da implementira", rekao je predsednik Srbije.

Na pitanje novinara da li su razgovarali da li su razgovarali o priznavanju dokumenata, Vučić je rekao da sada nisu o tome razgovarali.

"Ali ja sam spreman da o tome razgovaram čim se završi ZSO i nemam problem da o tome razgovaram kada su u pitanju regionalna predstavljanja, pitanja dokumenata o kojima smo već razgovarali, sada imamo mnogo manje problema nego ranije i neka druga pitanja koja su od životnog značaja. To je veoma važno", kazao je Vučić.

Vučić: Insistirao sam na ZSO, Kurti nije bio spreman na formiranje sada

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon trilateralnog sastanka sa Kurtijem i predstavnicima Evropske unije da je sastanak bio uobičajeno težak.

"Verujem da će biti još mnogo sastanaka u narednom periodu, 18. marta bi trebalo da se vidimo na teritoriji Severne Makedonije", rekao je on i dodao da će do tada biti razgovora sa Lajčakom o implementaciji i neophodnosti sprovođenja prethodno potpisanih sporazuma.

Vučić je kazao da je insistirao na formiranju Zajednice srpskih opština, ali da Kurti nije spreman da to učini sada.

"Mislim da Kurti to nije bio spreman da prihvati sada, da li će u budućnosti videćemo. Nadam se da je moguće da postignemo neke kompromise, ali plašim se da ćemo ostati zaglavljeni u nečemu što je odavno trebalo da bude ispunjeno. Plašim se da možemo da ostanemo zaglavljeni u nečemu što je odavno potpisano, ali nije ispunjeno. Kurti je došao sa idejom da se potpisuje nešto, a o tome nije ni razgovarano", rekao je Vučić.

Kako je rekao, čeka da vidi implementacioni plan, pre svega po pitanju sporazuma koji su već potpisani.

"Dogovoreno je da nastavimo da pregovaramo", rekao je Vučić i dodao: "Kako god okrenete, ZSO je na prvom mestu".

Vučić je rekao da će zbog nastavka dijaloga s Prištinom otkazati neke sastanke koje je imao dogovorene.

"Otkazaću deo putovanja i spoljnopolitičkih sastanaka, da bih mogao da razgovaram sa Lajčakom, da bih se pripremio za 18. (mart), da Srbija ne bude prokazana 23.i 24. (marta)", kazao je Vučić.

Završen trilateralni sastanak

Završen je trilateralni sastanak Vučića, Kurtija i evropskih zvaničnika Žozepa Borelja i Miroslava Lajčaka koji je trajao dva sata bez pauze.

Očekuje se obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Današnji pregovori u Briselu traju više od pet sati

Pregovori Beograda i Prištine ušli su u šesti sat. Sastanci su počeli danas u 15 sati u Briselu, kad su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predstavnik Prištine Aljbin Kurti najpre sastali sa američkim predstavnikom Gabrijelom Eskobarom. Potom su usledili pojedinačni sastanci sa evropskim zvaničnicima Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom.

U toku je trilateralni sastanak Vučića, Kurtija, Lajčaka i Borelja. Nakon toga će se medijima obratiti Borelj.

Jeftić: Srbi sa Kosova i Metohije sa pažnjom prate šta se dešava

Dalibor Jeftić iz Srpske liste rekao je da je siguran da će Vučić zaštititi interese Srba na KiM.

"Sastanak nije nimalo lak, ali naša vera je tu. Sve što je Vučić radio je dalo rezultata. Ono što želim da naglasim je da svi Srbi sa KiM sa pažnjom prate ono što se dešava. Za nas je značajno, i javnost mora da zna koliko je važno pitanje ZSO. Za nas je to životno pitanje, jer od kada je Kurti na vlasti, stalno su prisutne specijalne jedinice, zatvoren je privremeni organ u Štrpcu, pritvoreni su naši ljudi bez dokaza. Institucije na KiM sada koriste da se vrši ta represija nad srpskim narodom. Zato nam treba ZSO jer ćemo tako da zaštitimo obrazovanje, zdravstvo i ostalo", rekao je Jeftić.

Vučić: Nema predaje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je fotografiju nakon susreta u Briselu uz poruku: "Težak sastanak. Očekivano. Nema predaje".

Vučić je na drugom Instagram profilu napisao poruku: "Predaja nije opcija".

Borelj: Nadam se konstruktivnom pristupu dve strane

Evropski komesar za spoljnu politiku Žozep Borelj objavio je fotografije susreta sa Vučićem i Kurtijem.

"Na dnevnom redu: predlog EU o normalizaciji odnosa. Nadam se konstruktivnom pristupu dve strane", napisao je Borelj na Tviteru.

Simić: Srbi na KiM imaju poverenje u Vučića, očekujemo da čujemo ishod razgovora

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavo je danas da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju poverenje u predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer znaju da se on bori za njihov opstanak na KiM, kao i za mir i sigurnost.

"Bez obzira ko se nalazi sa druge strane pregovaračkog stola, mi znamo da predsednik Vučić nosi na sebi težak teret borbe za srpske interese u suženom prostoru pod snažnim međunarodnim pritiskom. Ali Srbi na KiM imaju puno poverenja u njega i naš pregovaračkih tim i znaju da će se boriti najbolje moguće u ovim okolnostima", rekao je Simić za TV Pink.

Dodao je da Srbi na KiM pažljivo prate današnje razgovore u Briselu i očekuju da čuju ishod.

Počeo trilateralni sastanak, za istim stolom Vučić, Kurti i predstavnici EU

U Briselu je počeo trilateralni sastanak Vučića, Kurtija i predstavnika Evropske unije Lajčaka i Borelja. Nakon ovog sastanka obratiće se šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Vučić: Hvala svima koji veruju da ćemo uraditi ono što je najbolje za našu zemlju

Hvala svima koji imaju poverenje u svoje državno rukovodstvo, i koji veruju da ćemo uraditi ono što je najbolje za našu zemlju, napisao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu.

Ambasador Švedske u Prištini: Male su šanse za pozitivne vesti iz Brisela

Ambasador Švedske u Prištini Jonas Vesterlund ocenio je da su male šanse za pozitivne vesti sa današnjeg sastanka u Briselu dodajući da pre pregovora o francusko-nemačkom predlogu moraju da se ispune već prihvaćene obaveze, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština, prenosi Lajmi.

"Mislim da su danas male šanse za neke pozitivne vesti iz Brisela. Nadajmo se da je stav Evropske unije o ovome, uključujući Švedsku i SAD, da treba da se primenjuju svi prethodni sporazumi. Ideja je da ne možete birati između prethodnih ponuda. Zato što postoji nova vlada, to ne znači da možete zanemariti sve obaveze prošlih vlada, jer tada morate krenuti iz početka", kazao je Vesterlund.

Borelj između sastanaka tvituje o ruskom političaru Borisu Nemcovu

Dok se čeka da počne trilateralni sastanak Vučića, Kurtija sa evropskim predstavnicima Lajčakom i Boreljom, šef evropske diplomatije na Tviteru objavljuje fotografiju u znak sećanja na ruskog političara Borisa Nemcova.

"Neustrašivi rad Borisa Nemcova za demokratiju i politički pluralizam u Rusiji nije zaboravljen, kao ni njegova osuda početka ruske agresije na Ukrajinu 2014. EU je solidarna sa onim Rusima koji brane slobodu i demokratiju uprkos velikim ličnim rizicima", poručio je Borelj.

Podsetimo, Boris Nemcov se tokom devedesetih godina prošlog veka nalazio na nekoliko visokih pozicija u Vladi rusije, a dvehiljaditih se pridružio opoziciji. Ubijen je 27. februara 2015. godine oko ponoći na Velikom moskvoreckom mostu u centru grada.

U političara je ispaljeno nekoliko metaka i na mestu je ostao mrtav.

Petković: Kurti pokušava da izbegne obavezu Prištine o formiranju ZSO

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je situacija u Briselu uzavrela, i da Aljbin Kurti, na sve načine pokušava da izbegne obaveze.

"On što je važno da građani čuju je to da Kurti pokušava da izbegne obavezu Prištine, što radi na različite načine. Sa druge strane Vučić insistira da bude formirana Zajednica srpskih opština. Imamo sa jedne strane Kurtijeve trikove, i borbu Vučića za Briselski sporazum sa druge strane. Oko toga se lome koplja, i zato je velika nervoza", rekao je Petković direktno iz Brisela.

Završen sastanak Vučića sa Lajčakom i Boreljom

U Briselu je danas oko 17.00 časova završen sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom.

Prema najavama, u 17.15 časova trebalo bi da počne sastanak evropskih predstavnika sa Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Počeo sastanak Vučića i Borelja

Počeo sastanak Vučića sa Boreljom i Lajčakom

U sedištu EEAS u Briselu upravo je počeo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučić sa evropskim komesarom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, javlja novinar Tanjuga.

Prethodno, Borelj i Lajčak su se sastali sa delegacijom Prištine koju predvodi premijer privremenih institucija Aljbin Kurti.

Nakon toga biće održan zajednički sastanak Vučića, Borelja i lajčaka sa Kurtijem.

Završen sastanak Vučića i Eskobara

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara u Briselu je upravo završen, javljaju "Novosti".

Počeo sastanak Borelja i Lajčaka sa delegacijom Prištine

Nešto nakon 15 časova u sedištu EEAS-a u Briselu počeo je sastanak delegacije Prištine sa evropskim komesarom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, javlja novinar Tanjuga.

Delegaciju Prištine predvode premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i njegov zamenik i glavni pregovarač Besnik Bisljimi.

Nakon ovog sastanka oko 16.15 Lajčak i Borelj sastaće se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u 17.15 predviđen je sastanak evropskih zvaničnika sa Vučićem i Kurtijem.

"Što duže traje sastanak, to su veće šanse da se uspešno završi", rekao je neimenovani zvaničnik EU upućen u proces, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Priština zatražila od Makedonije podršku za ulazak u NATO

Grupa prijateljstva sa Severnom Makedonijom prištinskog parlamenta zatražila je od makedonskih kolega da podrže tzv. Kosovo za članstvo u NATO, a zahtev je saopštila predsednica ove grupe i poslanica iz redova Demokratske partije Kosova (PDK) Ganimete Musliu.

"Severna Makedonija snažno podržava 'Kosovo' u dijalogu sa Srbijom, a takođe, znate da mi težimo našoj integraciji u NATO, u ovom slučaju Makedonija je u NATO i takođe smo zamolili delegaciju da ima dalju podršku za državu 'Kosovo'", navela je Musliu.

Podsetimo, predsednik Odbora za KiM Narodne skupštine Republike Srbije ukazao je da je cilj Zapada da, postizanjem osnovnog sporazuma, otvori vrata za članstvo Kosova u NATO.

Stano o sastanku u Briselu

Portparol za spoljnu politiku Evropske komisije Peter Stano izjavio je da sastanak u okviru dijaloga na visokom nivou između Beograda i Prištine počinje posle podne i da ovo nije jedini i poslednji sastanak.

"Ovo nije jedini i poslednji sastanak. Ovo je sastanak na visokom nivou koji dolazi posle više sličnih sastanaka. Lideri Srbije i 'Kosova' pokušavaju da idu korak po korak da bi rešili sva otvorena pitanja koja vode u sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa. Mi očekujemo da obe strane, njihovi lideri, glavni pregovarači i njihovi predstavnici, pokažu evropsko ponašanje i nađu političku snagu, hrabrost, spremnost za evropski kompromis u korist njihovih građana i za njihovu EU perspektivu, da bi ispunili svoju stratešku ambiciju i prioritet", kazao je Stano na konferenciji za štampu.

Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

Dačić: Malo ko je svestan težine sastanaka u Briselu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pred sastanke u Briselu i poručio da je neophodno da postoji puno državno i političko jedinstvo u Srbiji.

"Mislim da je malo ko u Srbiji svestan težine sastanaka koje će danas u Briselu imati predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Zato želim da mu uputim podršku u ovim teškim trenucima, znajući jačinu njegove ličnosti, koji zna da izdrži sve pritiske, istovremeno vodeći mudru i odgovornu politiku", rekao je Dačić za Tanjug.

Eskobar sa Vučićem i Kurtijem

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar nalazi se u Briselu i trebalo bi da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Albinom Kurtijem, saznaje Radio Slobodna Evropa iz diplomatskih izvora.

Prema navodima izvora, susreti će biti održani uoči razgovora Vučića i Kurtija koji se danas održava u sedištu Evropske unije.

Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.