Šmit suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini u RS; Dodik: Ništa se nije dogodilo

Predsednik Republike Srpske kaže da odluke visokog predstavnika u pravnom smislu ne znače ništa

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje, sprečio je da noćas u ponoć na snagu stupi Zakon o nepokretnoj imovini u tom entitetu, objavljeno je na sajtu Kancelarije visokog predstavnika.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, međutim, smatra da taj njegov postupak nema nikakav značaj, i ponavlja da Šmit nije visoki predstavnik, te da to nije samo stav RS, već i dve stalne članice Saveta bezbednosti UN koje nisu potvrdile njegovo imenovanje.

"Dakle, danas se u Sarajevu, s pravnog stanovišta, ništa nije dogodilo. Republika Srpska je usvojila Zakon o nepokretnoj imovini koji ostaje na snazi. Odluke i legalno biranih visokih predstavnika se ne objavljuju u Službenom glasniku Republike Srpske. Ne može se svaki putnik namernik miešati u unutrašnja pitanja BiH i Republike Srpske", istakao je Dodik u izjavi za Srnu reagujući na odluku Kristijana Šmita.

Prema tom, za Šmita spornom Zakonu koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, sva nepokretna imovina koju koriste vlasti RS, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i sve druge službe - pripadaju Srpskoj.

Visoki predstavnik je zapravo, sada na Zakon ponovo primenio nalog iz aprila prošle godine, kojim je i tada suspendovao prethodni akt istog imena.

"Nalog od 12. aprila 2022. godine sada se primenjuje na novi Zakon RS sa istim nazivom, što faktički znači da se primena navedenog zakona obustavlja do konačne odluke Ustavnog suda BiH o njegovoj usklađenosti sa Ustavom BiH, odnosno dok Ustavni sud ne donese privremenu meru u vezi sa navedenim zakonom. Dok sud ne donese odluku u vezi s ovim pitanjem, mora se izbeći bilo kakva pravna nesigurnost", poručili su iz Kancelarije visokog predstavnika.

Visoki predstavnik je naglasio da se pitanje državne imovine ne može rešiti jednostranim merama i podsetio sve donosioce odluka da je Parlamentarna skupština BiH pravo mjesto za rešavanje ovog pitanja.

Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS-u prvobitno je usvojen na sednici entitetske Narodne skupštine u februaru 2022.

Burne reakcije

Postupak Kristijana Šmita (za čiju je funkciju čak i "Frankfurter algemajne cajtung" nedavno napisao  da je "najčudnija politička funkcija" u Evropi, a da njegova ovlašćenja potiču iz arsenala autokratije), izazvala je burne reakcije širom Republike Srpske.

U Srpskoj će se primenjivati ono što odluči Narodna skupština, a ne Kristijan Šmit, ističe predsednik tog tela Nenad Stevandić, dok Radovan Kovačević delegat SNSD-a u Domu naroda podvlači da imovina RS pripada isključivo RS.

Kako prenosi RTRS, na odluku visokog predstavnika, reagovala je i šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić koja je izjavila da je činjenično i nepromenjivo stanje da Republika Srpska ima svoju imovinu i svoju teritoriju, te da osobe poput Šmita nisu dobrodošle.

"Politički parazit ide iz krajnosti u krajnost, dodvoravajući se političkom Sarajevu. Te besmislene papire neka ponese sebi za uspomenu", rekla je Vulićeva za Srnu.

Šmitovu odluku o Zakonu o nepokretnoj imovini, poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Milan Petković vidi kao akt političkog nasilja koji će dovesti do nove krize u zemlji.

Petković je istakao da je njegov postupak nezakonit i da pravno gledano nijedan visoki predstavnik nema pravo donošenja odluka sa zakonskom snagom, jer to nije propisano aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

I poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić ocenio je da je nedopustiva odluka  Šmita da suspenduje legalan zakon koji je donela Narodna skupština Republike Srpske i smatra da će to dovesti do destabilizacije prilika u BiH.