Srbija i Balkan

Etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj i u katastru

Uz obrazloženje da sređuje zemljišne knjige, Hrvatska hoće da postane vlasnik i srpskih imanja u Benkovcu
Etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj i u katastruwww.globallookpress.com © Dppi/Bastien Roux

Ukoliko ne ulože žalbe na najnovije mere "podržavljenja" u Hrvatskoj, na hiljade srpskih porodica iz benkovačkog kraja, baš kao i mnoge hrvatske, ostaće bez zemlje. Prvi mart je poslednji rok do kada meštani ove opštine mogu da predaju prigovore ako su im imanja u sudsko-zemljišnim knjigama upisana kao vlasništvo države Hrvatske, pišu "Večernje novosti".

"Grad Benkovac je javno objavio Predlog programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Hrvatske za područje Benkovca kojim se pokušava oduzeti imovina svima koji su je koristili, a vodila se kao opštenarodna imovina, te da će se dati-prodati drugima", saopštila je Eparhija dalmatinska koja pomaže ljudima u sastavljanju žalbi.

Za davanje u zakup ukupno je predodređen 2.801,6 hektara, a za prodaju 2,1 hektar oranica, šuma, vinograda, što je stvorilo veliku paniku među srpskim življem.

Prema rečima sagovornika "Novosti" R. M. iz Benkovca, reč je o najplodnijoj zemlji – Ravni Kotari, tzv. mala Kalifornija, katastarske opštine Islam Grčki, Biljane Donje, Biljane Gornje, Kula Atlagić, Radašinovci…

R. M. je istakao da se katastarske knjige razlikuju od sudsko-zemljišnih, te da ispada da svi koji su kao vlasnici zemlje upisani u katastru, a ne u sudu, nisu više vlasnici. On je i upozorio da je rok za žalbe prekratak budući da je oko 90 odsto tamošnjih Srba rasuto po svetu, pa niti zna šta se dešava niti može brzo da reaguje, a ostali su pripadnici starije, povratničke populacije.

Prvi čovek Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac kaže da je ovu hrvatsku akciju finansijski mahom podržala Evropska unija, i takođe ističe da je rok za prigovore prekratak jer se u međuvremenu desio rat i Srbi su se odselili.

Istakao je i jedan od primera kako se zemljišne knjige razlikuju od onih katastarskih – slučaj potomaka pisca Vladana Desnice, koji vodi poreklo od srpskog uskoka Stojana Jankovića. Jankovići/Desnice bili su veliki veleposednici u Islamu Grčkom. Zemlja koja im je oduzeta posle rata i dalje se u zemljišnim knjigama vodi na njih, pa su Desničini potomci pozvali seljane koji decenijama obrađuju ove parcele da se na njih i uknjiže.

Štrbac je pomenuo i da geometri već godinama izlaze na teren pokušavajući da odrede granice parcelama, te istakao neobičan slučaj gde je granica određena posred kuće Srpkinje koja sada živi u Srbiji. Čeka je pokretanje sudskog spora, kao i sve one koji ne uspeju da ulože prigovor na Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u roku.

"Dedovinu će morati da povrate od Hrvatske na sudu", zaključuje Štrbac za "Novosti".

image