Srbija i Balkan

Garant opstanka srpskog naroda preko Drine: Na današnji dan 1992. donet Ustav Srpske Republike BiH

Najviši pravni akt RS, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donet je pre izbijanja sukoba i jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH
Garant opstanka srpskog naroda preko Drine: Na današnji dan 1992. donet Ustav Srpske Republike BiH© ATA Images

Obaveza današnjih i budućih generacija je da čuvaju i grade Republiku Srpsku i da ne izgube snagu, volju, svest i uverenje da bez nje nema ni srpskog naroda, poručio je predsednik entiteta Milorad Dodik čestitajući RS i njenim građanima 31 godinu od donošenja Ustava, prenosi RTRS.

"Ustav Republike Srpske nastao je u veoma složeno i teško vreme po srpski narod. I sam sam, kao poslanik, bio svedok opasnosti koja preti Srbima raspadom bivše Jugoslavije i znam borbu koju smo prošli u stvaranju tadašnje Srpske Republike BiH", izjavio je Dodik Srni.

Tadašnje rukovodstvo Srpske Republike BiH, istakao je on, jasno je znalo da je neophodno doneti demokratski Ustav kako bi zaštitili svoj narod i ognjišta.

"To smo i uradili 28. februara 1992. godine, mesec i nešto više od formiranja Republike Srpske 9. januara", podsetio je Dodik, naglasivši da mu je veliko zadovoljstvo i čast što je u parlamentu učestvovao u donošenju tog najvažnijeg akta.

Republika Srpska je, kroz sve godine od nastanka, uspela da sačuva Ustav, čime je pokazano da može da funkcioniše i u teškim periodima kada je trebalo braniti slobodu, ali i u današnjim vremenima koja imaju svoje posebne zahteve, ocenila je predsedavajuća i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

"Republika Srpska je dobila svoj Ustav i na osnovu njega počela da uspostavlja svoj institucionalni sistem koji je bio funkcionalan, operativan i koji je radio sve ono što treba da rade takvi sistemi", navela je Cvijanovićeva, povodom 31 godine od usvajanja najvišeg pravnog akta Srpske.

Ona je naglasila da Republika Srpska izvršavanjem svojih ustavnih zadataka čuva ono što je statusno najvrednije, a to je njen status.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da Ustav Republike Srpske bez obzira na određene nedostatke, garantuje prava i slobode svima koji žive u Srpskoj i doživljavaju je kao svoju.

"To je najveće demokratsko dostignuće. To je najveće načelo i zato treba 28. februar da proslavljamo kao značajan datum u istoriji Republike Srpske. Ustav garantuje slobode i prava svima koji žive u Republici Srpskoj i koji je doživljavaju kao svoju", istakao je Višković.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je Srni da je donošenje Ustava Srpske Republike BiH imalo sudbinski značaj za RS koja je i danas, kao i tada, odlučna da brani stečena prava.

"Na Palama su doneti prvi akti značajni za Republiku Srpsku. Istoriju ne možemo menjati, kao ni činjenicu da je 9. januara 1992. godine formirana Republika Srpska", naglasio je Stevandić.

Srpski narod se 31 godinu bori za pravdu, slobodu i za pravno uređenu BiH, rekao je šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović.

Naveo je da je 28. februar poseban datum u srpskom narodu, kada je srpski narod pokazao svoj demokratski kapacitet.

"Srpski narod je nakon 9. januara kada je proglasio Srpsku Republiku Bosnu i Hercegovinu, 28. februara doneo Ustav kojim je potpuno precizno rekao da je Srpska Republika BiH država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive", rekao je Cicović.

Da nije bilo 9. januara i 28. februara, kaže Cicović, srpski narod ne bi bio danas gde jeste, i ne bi bio u jednoj pravnoj i uređenoj republici, te ne bi imao ustavno-pravnu poziciju kakvu sada ima u BiH.

"Važno je svakog 9. januara i 28. februara istaći da je Republika Srpska stvorena u miru, da smo se zalagali za mir i danas to isto radimo", poručio je Cicović.

Bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić poručila je da je protokom vremena postalo očigledno koliko je stvaranje Republike Srpske bilo važno za očuvanje srpskog naroda i čestitala 31 godinu od donošenja prvog Ustava RS.

" Ja sam srećna da je, nešto za šta sam se zdušno zalagala, uspelo i da traje toliko. I neka samo traje", poručila je Plavšićeva.

Ustav Republike Srpske izvanredan je tekst, gledano sa stanovišta vremena u kojem je pisan, a pred današnjim generacijama je da obezbede njegovo poštovanje i iskoriste potencijale, izjavio je Srni još jedan bivši predsednik Republike Srpske - Nikola Poplašen.

"Sve okolnosti vremena u kojem je pisan Ustav Republike Srpske upućivale su profesora Mijanovića da napravi tekst koji je jednog dana treblo da bude integrisan u sličan tekst koji se piše u Beogradu u jednoj široj zajednici", naveo je Poplašen.

Predsednik Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović smatra da je, zbog brojnih promena i drugih društvenih okolnosti, potrebno doneti novi ustav Srpske.

"Ustav štiti identitet i suverenitet Srpske, koja je njime kao entitet dobila sve elemente države, oslanjajući se na tri stuba prihvaćena u svetu, suvereni narod, teritoriju i organizovanu vlast", istakao je Kuzmanović.

Senator Republike Srpske Milimir Mučibabić naglasio je da su teškoće koje su pratile donošenje Ustava Republike Srpske bile više nego vidne, ali da je mogućnost da se njim projektuje budućnost bila jača od svega, te istakao da svi imaju obavezu da ga poštuju i dograđuju.

"Naša moralna, ljudska i intelektualna obaveza je da ga dograđujemo u smislu stvaranje zajednice koja će obezbediti slobodu, demokratiju i pravo na vlastitu samostalnu budućnost", rekao je Mučibabić.

Pre tačno 31 godinu, 28.februara 1992. godine jednoglasno je usvojen, na temeljima Deklaracije o osnivanju, prvi Ustav Republike Srpske. On je garantovao je punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Najviši pravni akt RS, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donet je pre izbijanja sukoba i jednostranog bošnjačkog i hrvatskog proglašenja nezavisnosti BiH.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji prirediće danas od 18 časova u Domu vojske Srbije svečani prijem povodom 9. januara, Dana Republike Srpske i 28. februara dana kada je proglašen prvi Ustav Republike Srpske.

image