Srbija i Balkan

Sud u Prištini potvrdio: Godinu dana zatvora za Todosijevića zbog izjave o Račku

Funkcioner Srpske liste osuđen je jer je na obeležavanju godišnjice NATO bombardovanja izjavio da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za napad na Srbiju
Sud u Prištini potvrdio: Godinu dana zatvora za Todosijevića zbog izjave o Račku© AP Photo/Visar Kryeziu

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je ranije izrečenu prvostepenu presudu kojom je Ivan Todosijević iz Zvečana, funkcioner Srpske liste, bivši ministar uprave i lokalne samouprave, osuđen na godinu dana zatvora zbog "izazivanja mržnje, nacionalne, rasne, verske ili etničke podele ili netrpeljivosti", preneo je večeras portal Telegrafi u Prištini.

Todosijević je na suđenju u Prištini koje je održano 2019. godine osuđen na dve godine zatvora zbog toga što je na obeležavanju 20 godina NATO bombardovanja Srbije u Zvečanu izjavio da je slučaj Račak izmišljen i da je iskorišćen kao povod za bombardovanje Srbije.

Prvostepenu presudu kasnije je potvrdio i Apelacioni sud ali je posle žalbe Todosijevićevih branilaca Vrhovnom sudu tzv. Kosova presuda poništena i slučaj je vraćen na ponovno suđenje.

Na ponovljenom suđenju, Osnovni sud u Prištini 19. oktobra 2022. godine osudio je Todosijevića na godinu zatvora, a u obrazloženju žalbene presude Apelacionog suda navodi se da su "neosnovane pritužbe Specijalnog tužilaštva i Todosijevićevog branioca, Nebojše Vlajića".

Apelacioni sud je, kako prenosi prištinski portal, "našao da je prvostepeni sud pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje i pravilno postupio kada je izvršio prekvalifikaciju krivičnog dela i kada je proglasio Todosijevića krivim za krivično delo iz člana 147. stav 1. KPRK".

Žalbeno veće Apelacionog suda odbacilo je navode odbrane da se u konkretnom slučaju ne radi o krivičnom delu, već o verbalnom deliktu, odnosno o pravu na slobodu izražavanja.

"Ovakvi iskazi okrivljenog, u kontekstu okolnosti, u potpunosti odražavaju umišljaj mržnje", navodi se u presudi Apelacionog suda.

image