Hrvatska peta najgora u Evropi

Statistika pokazuje da su brojne druge evropske države rast cena hrane i pića uspele da održe ispod rasta proizvođačkih cena, piše zagrebački "Jutarnji list"

Hrvatska je peta najgora u Evropi po rastu cena, piše zagrebački "Jutarnji list" i ističući da je rast cena u trgovinama bio 20 odsto viši od rasta proizvođačkih cena.

Cene hrane i pića su u decembru prošle godine u odnosu na isti mesec 2021. u Hrvatskoj porasle su za 19.7 odsto, a podaci Evropske asocijacije prehrambene industrije i "Eurostata" pokazuju da su proizvođačke cene porasle za 16 odsto.

Iako su proizvođačke cene na nivou Evropske unije pod uticajem rasta troškova energije, transporta, papira, ambalaže, radne snage i ostalih faktora u istom mesecu porasli 20.1 odsto, rast cena hrane i pića u trgovinama ostao je ispod tog iznosa, na 18.2 odsto, a statistika pokazuje da su brojne druge evropske države rast cena hrane i pića uspele da održe ispod rasta proizvođačkih cena.

Kao primer, "Jutarnji list" navodi Belgiju, gde su proizvođačke cene rasle 25.6 posto, a potrošačke 15.7 odsto, Francusku koja je, uprkos rastu cena proizvođača od 19.7 odsto, rast konačnih cena obuzdala na 13.1 odsto, Nemačku u kojoj su te dve stavke otprilike na istom nivou ili Italije u kojoj su proizvođačke cene rasle 16.7 odsto, a cene u radnjama 13.3 odsto.

Jutarnji piše da Hrvatska nije izuzetak, ali je, kažu, peta najgora u Evropskoj uniji po većem rastu potrošačkih cena od proizvođačkih.

Kada je u pitanju energija, piše list, podaci "Eurostata" navode da su u decembru prošle godine proizvođačke cena čvrstih goriva porasle osam odsto u odnosu na godinu ranije, dok su cene goriva u EU pale za pet odsto.