Nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu kasnije ovog meseca

Zahvalan sam Severnoj Makedoniji na snažnoj podršci dijalogu, poručio Miroslav Lajčak

Sledeći sastanak vezan za dijalog Beograda i Prištine biće održan u martu u Ohridu, u Severnoj Makedoniji, saopštio je izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

On je na Tviteru naveo da se sastao sa zamenikom premijera Severne Makedonije Bojanom Maričićem, kome se zahvalio na snažnoj podršci dijalogu.

"Imao sam odličan sastanak sa zamenikom premijera Bojanom Maričićem. Zahvalan sam Severnoj Makedoniji na snažnoj podršci dijalogu i očekujem sledeći sastanak dijaloga u Ohridu kasnije ovog meseca", napisao je Lajčak.

On je sa Maričićem razgovarao, kako je naveo, o pitanjima od suštinske važnosti za budućnost Severne Makedonije u Evropskoj uniji.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle razgovora u Briselu 27. februara, izjavio da će sledeći sastanak u dijalogu biti 18. marta u Severnoj Makedoniji.

Podsećamo, u Briselu je 27. februara održan trilateralni sastanak, posle koga je šef evropske diplomatije Žozep Borelja rekao da je ovaj plan postao novi pregovarački okvir za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

U dokumentu na koji paraf još nije stavila nijedna strana, primetna je značajna sličnost sa odredbama ugovora dve Nemačke iz 1972. godine.

Napominjemo da je ovakav sporazum, sa ovim tačkama, u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti došao u Brisel s namerom da "neki sporazum" bude potpisan, ali da je on to odbio. Kurti je potvrdio da je bio spreman da potpiše dokument, ali da je srpska strana to odbila.