Dodik o suspenziji Zakona o imovini RS: Ustavni sud BiH postupa po nalogu Šmita

Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH nema svoju imovinu, imovina pripada entitetima, odnosno Republici Srpskoj, naveo je Milorad Dodik povodom odluke Ustavnog suda BiH da privremeno suspenduje ovaj zakon

Ustavni sud BiH doneo je danas odluku o privremenoj suspenziji Zakona o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj, do donošenja konačne odluke, prenosi RTRS.

Odluka nije doneta jednoglasno, jer je sudija Zlatko Knežević izdvojio mišljenje.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit je početkom sedmice objavio da je suspendovao primenu Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS, ali su vlasti Srpske odgovorile da Zakon ostaje na snazi i da se odluke ilegalno biranih visokih predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku RS.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je istakao da je ovakvom merom Ustavni sud BiH suštinski prejudicirao konačnu odluku u tom predmetu i očigledno postupio po nalogu Kristijana Šmita, kako bi "pravno pokrio" njegovu protivpravnu odluku, odluku osobe koja u BiH ima status stranca u privatnom svojstvu, bez ikakvih ovlašćenja.

"Privremena mera koju je danas izrekao Ustavni sud je školski primer politički dirigovane odluke koja se ne bavi pravom nego politikom, koja Zakon privremeno stavlja van snage pod smešnim i nepravnim izgovorom 'zato što se radi o složenom pitanju' i paušalnom i ničim potkrepljenom i obrazloženom tvrdnjom da njegova primena može naneti nenadoknadivu štetu", pojasnio je predsednik Srpske za Srnu.

On je naglasio da takav pravni argument "složeno pitanje" i paušalizacija nanošenja nenadoknadive štete predstavlja ismevanje Ustava BiH i prava uopšte, odnosno predstavlja upravo ono što Ustavni sud BiH i jeste - mesto na kome odlučuje politika, a ne pravo i koje od BiH pravi smešnu državu.

"Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH nema svoju imovinu, imovina pripada entitetima, odnosno Republici Srpskoj. To je potpuno jasno svakom sa makar i površnim poznavanjem prava kada pročita Ustav BiH", rekao je Dodik.

Predsednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je današnjom odlukom Ustavnog suda BiH prvenstveno ponižen Kristijan Šmit.

"Kristijan Šmit je, brinući se o vakuumu kada Republika Srpska može da knjiži svoju imovinu, požurio u pokušaju da napravi odluku koja je različita od odluke Ustavnog suda, koji nije donosio privremene mere u prethodnim slučajevima. Sada je Ustavni sud pokušao da ispravi brljotinu nelegalnog visokog predstavnika donoseći privremenu meru", naveo je predsednik parlamenta RS.

Kako dodaje, Republika Srpska treba da bude ponosna zbog "virtuoznog" pravnog manevra koja je, kako tvrdi Stevandić, dovela do besmisla postupaka kreatora krize u BiH.

Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je Ustavni sud BiH institucija, koja je, nažalost, doprinela razdoru u BiH, prateći politički kontekst koji im je zadao međunarodni faktor u dosluhu sa Sarajevom.

"Svojim odlukama, Ustavni sud je urušio vladavinu prava u BiH, a od pravne države napravio lakrdiju. On umesto da štiti ustavnost, kreira nova pravila, a što se tiče stranih sudija, teško je verovati da su ikada i pročitali Ustav BiH", naglasila je Cvijanović.

Ocenila je da će se njihovo maligno delovanje izučavati u pravnoj nauci kao negativan primer institucije koja urušava ustavnopravni sistem, a dužna je da ga brani.

"Što se tiče imovine, ona nedvosmisleno pripada i pripadaće Republici Srpskoj. Ne postoji autoritet koji to može da ospori, kao što ne postoji slovo u Ustavu koje govori drukčije od toga", poručila je Cvijanović.

Ustavni sud BiH odlučivao je danas o zahtevu člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića, ali apelacijama Željka Komšića i još dve identične apelacije za donošenje privremene mere kojom bi sud stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske do donošenja konačne odluke.

Prema istraživanju RT Balkan, o čemu smo pisali juče, do ovakve odluke je moglo doći, uprkos tome što je Republika Srpska ispoštovala sugestije Ustavnog suda BiH.

Naime, ovaj zakon je dva puta stopiran, te je treći put stavljen na snagu uz izmenu koju je sugerisao Ustavni sud BiH, objasnio je za RT Balkan politički analitičar Anđelko Kozomara, tako da nema zakonskog osnova da se zakon dalje blokira, iako se tako nešto može dogoditi.

"U Federaciji 93 odluke Ustavnog suda nikad nisu primenjene i nikada niko nije odgovarao za to. Ni RS nema obavezu da primenjuje te odluke, iako je uvažila sugestiju Ustavnog suda BiH zbog koje je prethodni put proglasio zakon neustavnim i u skladu sa tom odlukom izmenila zakon", rekao je tom prilikom analitičar.