Petković: Vučić jasan da ne pristaje na priznanje tzv. Kosova ni na članstvo u UN

"Ništa nas nisu pitali o evropskom planu. Došli su s njim po principu uzmi ili ostavi. Oni žele da reše kosovsko pitanje na način koji njima odgovara", ocenio je direktor Kancelarije za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno stavio do znanja u Skupštini Srbije, kao i tokom pregovora u Briselu 27. februara i posle njih, da Srbija ne pristaje na priznanje tzv. Kosova, ni na članstvo u UN.

"U Briselu smo 27. februara imali teške razgovore. Ja sam svedok kako se Aleksandar Vučić borio svakog dana, ali i u Briselu", izjavio je Petković za TV Pink.

Rekao je zatim da je deo srpske opozicije posle briselskih razgovora izneo "čiste laži" da je to što se desilo na sastanku "veleizdaja".

"Mogli ste da vidite da ništa nije potpisano i da smo jasno rekli da ćemo nastaviti da razgovaramo. Vučić je rekao i u Skupštini i u Briselu i u razgovorima sa (Olafom) Šolcom i (Emanuelom) Makronom našu poziciju i stav da ne pristajemo ni na 'de jure' ni 'de fakto' priznanje i da nećemo pristati na članstvo Kosova u UN", istakao je Petković.

Naglasio je i da je srpski predsednik taj stav jasno izneo i pre razgovora u Briselu, te da se opozicija nije izvinila, a da su oni "koji su učinili sve da na tacni predamo KiM" nastavili da obmanjuju i pritiskaju.

Svrha Kurtijevih izjava – izbegavanje formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za KiM prokomentarisao je i izjave premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da je on, za razliku od Vučića, hteo da potpiše sporazum.

"Pre svega on to govori kako bi izbegao obavezu formiranja Zajednice srpskih opština. Priština već deset godina odbija da formira ZSO koja predstavlja branu opstanka srpskog naroda na KiM", naglasio je Petković i dodao da Kurti nastavlja da ponavlja da će ZSO urušiti tzv. nezavisno Kosovo.

Takođe, rekao je da deo srpske opozicije koristi Kurtijevu retoriku i da svi imaju isti cilj – da otežaju dijalog kako ZSO ne bi bila formirana.

"Pa da je ZSO loša, da li bi se Kurti i prethodne vlade u Prištini opirale da ne formiraju ZSO", upitao je Petković.

O ZSO je istakao i da Zajednica ne obuhvata samo četiri opštine na severu južne srpske pokrajine već i šest opština južno od Ibra.

"To se odnosi na celokupni srpski narod koji živi na KiM. Da oni mogu normalno da žive, imaju primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Da se ekonomski razvijaju. Da imamo nadležnosti u obrazovanju kao i mnoge druge stvari koje predviđa ZSO. Zbog toga se Priština protivi ZSO", izjavio je direktor Kancelarije za KiM.

Beograd nije konsultovan o evropskom planu

O evropskom planu je rekao da Beograd nije konsultovan kada je sporazum pisan.

"Ništa nas nisu pitali oko tog plana. Nismo učestvovali u razgovorima oko kreiranja tog dokumenta. Došli su sa njim po principu uzmi ili ostavi. Oni žele da reše kosovsko pitanje na način koji njima odgovara", ocenio je Petković i dodao da je Vučić jasno rekao da ne želi da pregovara o učlanjenju u UN, o nezavisnosti, već o onome što može da bude implementirano, ali je, kako je istakao, svakog dana suočen s pritiscima  međunarodne zajednice i opozicije.

Naglasio je da su do 2012. godine dogovorene mnoge stvari koje su otežale poziciju Beograda u pregovorima, poput "granice između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku".

"Naše je šta ćemo prihvatiti iz plana. Dajte da naš narod normalno živi. Da omogućimo korišćenje tablica, i ekonomski razvoj", istakao je Petković i dodao da je za Beograd i Vučića važna i mapa puta.

"Interesuje nas i mapa puta. Zato predsednik želi da vidi kako će izgledati plan implementacije", rekao je Petković i zaključio da "dok traje mandat Aleksandra Vučića, on će se boriti za Srbiju i za Kosovo i Metohiju".