Srbija i Balkan

Jevtić povodom optužnice Srbima iz Štrpca: Naša reakcija biće odlučna, staćemo iza građana

Naša reakcija biće odlučna, jer bez obzira na sve pritiske mi smo odlučni u tome da se tim pritiscima odupremo, poručio je predsedndik opštine Štrpce Dalibor Jevtić
Jevtić povodom optužnice Srbima iz Štrpca: Naša reakcija biće odlučna, staćemo iza građana© TANJUG/ FOTO STR

Jutros sam se sastao sa ovim građanima, razgovarao sa njima i uverio ih u to da će Opština Štrpce stati iza njih, poručio predsednik opštine Štrpce povodom podizanja optužnce protiv sedmorice meštana Sevca, sela u opštini Štrpce. Tužilaštvo u Uroševcu tereti ih za "samovolju", jer su uklonili cevi iz reke kako bi sprečili protivpravnu gradnju od strane Albanca, biznismena iz Prištine, prenosi Tanjug.

"Jutros sam se sastao sa ovim građanima, razgovarao sa njima i uverio ih u to da će Opština Štrpce stati iza njih. Ovo je, sve ono što čitava javnost treba da zna, samo deo procesa koji se već duže vreme odvija, o kome mi konstantno govorimo, a to je institucionalno nasilje nad građanima Štrpca, nad opštinom Štrce kao institucijom, i samo je deo političkog procesa", poručio je Jevtić.

Dodao je da to ima za cilj da se u samu opštinu Štrpce unese nemir i da pod tim pritiscima i opština kao institucija drugačije radi i deluje, ali i da se građani pod svim tim pritiscima, na neki način, isele, što bi bilo zaista pogubno. 

Jevtić je istakao da ovo nije prvi slučaj institucionalnog pritiska na Srbe

"Ono što moram da kažem, što mora čitava javnost da zna, je da smo mi kao institucija obavestili sve one koji bi trebalo da stanu na put ovom institucionalnom nasilju i krajnje je vreme da se ovo zaustavi. Mislim da će, i gotovo sam siguran, naša reakcija biti odlučna, jer bez obzira na sve pritiske mi smo odlučni u tome da se tim pritiscima odupremo", naveo je Jevtić.

Podsetimo, B.M. je 21. maja 2022. godine započeo gradnju u selu Sevce, opština Štrpce, u blizini reke, iako za to nije imao dozvolu, što je dovelo do protesta meštana.

Optuženi meštani su prisustvovali protestu 21. maja 2022. godine, navodi Opština na svom fejsbuk profilu.

Iako je opština kao institucija preduzela sve pravne korake u ovom slučaju, od same zabrane gradnje do krivične prijave protiv B.M. zbog uklanjanja inspekcijskih traka i nastavka radova, protiv samog prekršioca zakona B.M. nisu preduzeti, od strane nadležnih institucija, nikakvi koraci, već se to čini protiv nedužnih meštana Sevca, prenosi "Kosovo onlajn".

image