Srbija i Balkan

Odbojkašica proterana iz reprezentacije BiH zbog tri prsta i slavnog pretka

Uvek sam volela svoje, a poštovala tuđe, poručila je mlada odbojkašica Ivana Radović, koja je doživela linč zbog fotografije na Instagramu
Odbojkašica proterana iz reprezentacije BiH zbog tri prsta i slavnog pretkaGetty © Sean Gallup

Jedna od najboljih sportistkinja Republike Srpske, odbojkašica Gacka Ivana Radović, više nikada neće dobiti poziv u žensku odbojkašku reprezentaciju BiH, saopšteno je danas iz Odbojkaškog saveza BiH zbog kako se navodi "sporne fotografije" na društvenim mrežama. 

Prema Odbojkaškom savezu BiH, reprezentativka je učinila neoprostivu stvar - fotografisala sa srpskom šubarom i podignuta tri prsta, a da stvar bude gora po nju, nije mogla da bira ni pretke, jer je potomak vojvode Momčila Đujića. 

Lokalne televizije prenose da je bilo reči i o eventualnom pokretanju disciplinskog postupka, ali budući da Radović nije imala status reprezentativke na poslednjim reprezentativnim okupljanjima, to proceduralno nije bilo moguće uraditi. Ipak, njeno ponašanje okarakterisano je kao neprimereno i za svaku osudu, te su čelnici Saveza odlučili kako ona više neće moći da nosi dres BiH.

Ivana Radović se oglasila i istakla da je sve otišlo predaleko, ali da je, bez obzira na sve, ponosna na svoje poreklo.

"Igram za reprezentaciju BiH od svoje četrnaeste godine, gde sam prošla sve selekcije od pionirki do seniorki. Nikad nisam imala nijedan problem, što mogu da potvrde i saigračice i savez. Uvek sam bila na raspolaganju selektoru i trenerima, bez ikakvog interesa. Igrala sam u Brčkom šest godina, gde žive sva tri naroda, imam mnogo prijatelja različite veroispovesti i nikad nisam bila neko ko širi mržnju na bilo koji način, a pogotovo ne na nacionalnoj osnovi", istakla je Radovićeva.

Naglasila je da joj je vojvoda Đujić je stvarno predak i da se sa njim sam se poistovetila, pre svega, kao sa Pravoslavnim sveštenikom koji je bio žestoki neprijatelj fašizma.

"Isticanjem pomenute fotografije ni na koji način nisam htela da povredim osećanja, verska, nacionalna i svaka druga, dozvoljavajući da svi o vojvodi imaju i prave svoju istinu i sud. Uvek sam volela svoje, a poštovala tuđe. Mislim da ove teme treba da ostavimo iza nas, da ne širimo mržnju i da volimo sport" poručila je Radovićeva

Posebno su joj zasmetali pojedini naslovi, gde se navodi da "nema ni stida, ni srama", ispod kojih je bilo mnoštvo ružnih i vulgarnih komentara.

"Dobijala sam dosta negativnih komentara i porodica i ja, gde su pisali najgore moguće stvari i gde su dolazile svakakve pretnje. Dosta ljudi mi je pružilo podršku i stalo uz mene, čak i prijatelji druge nacionalisti, kojima želim da se zahvalim ovom prilikom", navela je mlada sportistkinja.

Predsednik parlamenta RS: Ima reprezentacija koja će je sigurno tražiti

Povodom ovog događaja oglasili su se visoki funkcioneri Republike Srpske i osudili odluku Odbojkaškog saveza BiH. Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić kazao je za "Alo BiH" da je uplitanje politike u sport nedopustivo, te da se Ivana kažnjava samo zato što je Srpkinja.

"Najoštrije osuđujem odluku Odbojkaškog saveza BiH, kojom su odlučili da Ivana Radović više neće biti pozivana da igra za reprezentaciju. Nedopustivo je uplitanje politike u sport, a sramotno je što se Ivana kažnjava isključivo zato što je Srpkinja iako nije učinila ništa što je protivzakonito", poručio je Stevandić.

Njeno poreklo i nacionalna pripadnost ili stav o bilo čemu je lično pravo nije nešto što se sme okarakterisati kao nešto što je "neprimerno" i "za svaku osudu", istakao je Stevandić.

"Ovde je jasno da važe dvostruki standardi, i uvođenje aparthejda, pošto niko od sportista koji su čestitali 1. mart nije snosio sankcije zbog toga. Ivani želim svu sreću i iskreno verujem da ima reprezentacija koja će je sigurno tražiti i s kojom će osvajati medalje", zaključio je Stevandić.

image