Srbija i Balkan

Vučić: Srbija nije poslala nikome nijedan komad oružja

Predsednik Srbije tvrdi da Srbija nije slala municiju ni Ukrajini ni Rusiji
Vučić: Srbija nije poslala nikome nijedan komad oružja© Tanjug/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da Srbija nije poslala nijedan komad oružja ni Ukrajini ni Rusiji.

"Danas imate bezbroj onih koji će da zovu ruske telefone da prijavljuju da radimo nešto protiv njih, a i onih koji će da zovu Zapad, da kažu da radimo sa Rusijom. Oni sada kažu 'Halo, Moskva, naši šalju oružje u Ukrajinu'. Srbija nije poslala nijedan komad oružja u Ukrajinu", tvrdi Vučić.

On kaže da posao namenske industrije nije da proizvodi ni mikrofone ni sakoe, već oružje.

"Kada to proizvodite, ta municija, bilo da je minobacačka, ili su meci od 30, 40 mm, oni uvek negde završe na ratištu, i to u ovom slučaju u kriznim područjima sveta.  Nismo prodali ni jedan komad ni Rusiji ni Ukrajini, za Srbiju postoji dozvoljeni korisnik i samo njima Srbija može da izvozi", istakao je Vučić.

On je naveo da Srbija ima 20.000 zaposlenih u namenskoj industriji i da oni proizvode municiju.

"Nismo prodali ni jedno oružje ni oruđe Ukrajini ili Rusiji. Postoje takozvani ovlašćeni korisnici. Sve smo radili u skladu sa zakonom. Čak smo onemogućili izvoz oružja koje smo prodali u Tursku bez dozvole Srbije, kako bismo sprečili da dođe do Ukrajine i Rusije – podvukao je Vučić.

Kako je rekao, "čisti smo kao suza".

"I želimo da zaradimo novac. Ponosan sam što ćemo više zarađivati", rekao je Vučić i istakao da se Srbija pridržava međunarodnih zakona, ali da će se razvijati namenska industrija.

Vučić je upitao one koji iznose tvrdnje o slanju oružja na ratište u Ukrajini da li ih je stid što mrze svoju zemlju.

"Lažovi jedni, denuncijanti jedni. Važno je da denuncirate zemlju lažima, ne  biste li meni naneli štetu, a nanosite štetu svojoj zemlji", poručio je predsednik. 

Najavljeno je da će u domaću namensku industriju biti uloženo oko 100 miliona, što je odobreno preko SDPR-a i raspoređeno po fabrikama odbrambene industrije za povećanje kapaciteta i nove linije.

Vučić  je rekao da će Srbija nastaviti da pravi oružje i da će ga biti sve više.

Sastanak sa emirom Katara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić trenutno je u Dohi, u Kataru gde se sastao sa vladarem Katara emirom Tamimom bin Hamd al-Tanijem, ali i drugim državnicama.

"Obavili smo značajan bilateralni sastanak sa vladarem Katara, njegovim visočanstvom Altanijem i to je prvi naš bilateralni sastanak", podsetio je predsednik Srbije.

Emir Katara je izabrao da to bude njegov prvi bilateralni sastanak što Vučić vidi kao poseban znak pažnje za našu zemlju. 

On se u Kataru nalazi na konferenciji koja okuplja 46 najsiromašnijih zemlja sveta.

"Ovde ima puno naših prijatelja, razgovarao sam sa predsednikom Poljske i predsednicom Slovenije. Sa njima sam dugo razgovarao o stanju u regionu, a s predsednikom Poljske o situaciji u Ukrajini. Sreo sam se i sa premijerkom Bangladeša", naveo je Vučić.

On kaže, da iako smo mi na evropskom putu, ali da je ovo važan skup za nas kako zbog Pokreta Nesvrstanih Zemalja", ali i naše specifične situacije oko KiM.

"Što se tiče razgovora sa emirom, razgovarali o njegovoj poseti Srbiji, o snabdevanju hranom, njihovim investicijama, a ja sam izdvojio temu "Er Srbije" i zamolio emira da vidi postoji li je njihov interes da nam postanu strateški partner", rekao je Vučić.

image