Srbija i Balkan

Milanović: Sve članice EU da priznaju "kosovsku nezavisnost"

Hrvatski predsednik je pozdravio napore u smeru normalizacije odnosa između Beograda i Prištine što bi, kako je naveo, obezbedilo dugoročnu stabilnost u jugoistočnoj Evropi i evropsku perspektivu celom regionu
Milanović: Sve članice EU da priznaju "kosovsku nezavisnost"© Tanjug/AP Photo/Darko Bandic, File

Hrvatska čvrsto podržava međunarodnu afirmaciju nezavisnosti "Kosova" i očekuje da ga priznaju sve članice EU, rekao je hrvatski predsednik Zoran Milanović tokom sastanka sa ministarkom spoljnih poslova i dijaspore u privremenim prištinskim institucijama Donikom Gervalom-Švarc, saopšteno je iz kancelarije hrvatskog predsednika.

Milanović i Gervala-Švarc su razgovarali između ostalog i o aktuelnom planu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, članstvu u UN i ostalim međunarodnim organizacijama, kao i evropskoj perspektivi tzv. Kosova.

"Očekujemo da sve članice Evropske unije priznaju nezavisnost 'Kosova'", rekao je Milanović, saopšteno je s Pantovčaka.

Hrvatski predsednik je pozdravio napore u smeru normalizacije odnosa između Beograda i Prištine što bi, kako je naveo, obezbedilo dugoročnu stabilnost u jugoistočnoj Evropi i evropsku perspektivu celom regionu.

Milanović je istakao da je Priština uvek imala čvrstu podršku Hrvatske na koju može i ubuduće da računa kada je reč o, kako je saopšteno "međunarodnoj afirmaciji kosovske nezavisnosti i evropskim perspektivama Kosova".

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman  je tokom sastanka sa Gervalom izjavio da zvanični Zagreb "snažno" podržava pristupanje tzv. Kosova svim međunarodnim organizacijama, uključujući Savet Evrope i Evropsku uniju.

Grlić Radman je izrazio spremnost Hrvatske da Prištini pomogne svojim znanjem i iskustvom u potrebnim reformskim procesima, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske.

On je pozdravio, kako se navodi, "predanost kosovske vlade evropskom putu Kosova i nastavku sprovođenja reformi".

Govoreći o političkoj situaciji u jugoistočnoj Evropi, uključujući dijalog Beograda i Prištine, Grlić Radman ocenjuje da je "evropski put svih šest država Zapadnog Balkana, na osnovu individualnog pristupa i doslednog i potpunog ispunjavanja svih kriterijuma, jedini ispravan put".

"U širem geopolitičkom kontekstu, tzv. Kosovo se proevropskim stavovima u svojoj spoljnoj politici pokazuje kao pouzdan partner'', naveo je Grlić Radman.

Gervala-Švarc je kazala da Hrvatska nije samo strateški partner nego i vrlo blizak prijatelj Prištine i dodala da Zagreb i Priština dele "zajedničku dugačku istoriju" koja uključuje, kako ona kaže, borbu za nezavisnost od Jugoslavije i komunističke diktature u kojoj je, kako je navela, ekonomsku i političku dominaciju imala Srbija, saopšteno je, iz MVEP-a Hrvatske.

image