Srbija i Balkan

Selaković: Srbi su u svim ratovima birali ispravnu stranu

Održavanje međunarodnog skupa veterana je simbol ujedinjenja ciljeva od kojih su najznačajniji mir i sloboda , a Beograd kao domaćin skupa je centar sveta, poručio je ministar
Selaković: Srbi su u svim ratovima birali ispravnu stranu© STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Srbi i Srbija znaju šta znači boriti se za slobodu otadžbine, u velikim ratovima su uvek birali ispravnu stranu i plaćali najveću cenu mira i slobode, poručio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković na svečanom otvaranju 30. Generalne skupštine Svetske federacije veterana, u Domu Garde u Topčideru, koja se održava pod pokroviteljstvom predsednika Aleksandra Vučića. 

Selaković, koji je ujedno i izaslanik predsednika Srbije, izjavio je da Srbi opet moraju da brane svoje pravo da mirno žive u svojoj državi, ocenio da se Srbi na KiM suočavaju sa terorom i naglasio da je bolje 100 godina pregovarati nego jedan dan ratovati.

On je naveo više velikih naroda koji su crpeli snagu ne samo iz pobeda, nego i iz velikih poraza, što je za Srbe bila bitka na Kosovu polju.

Selaković je kazao da je Srbija jaka koliko su jaki njena ekonomija i vojska, te da svoje ne da, a tuđe neće, i dodao da je Srbija uvek spremna da brani slobodu i mir.

On je istakao značaj veteranskog slogana da niko ne može rečitije da govori o miru od boraca u ratu i ocenio da je održavanje međunarodnog skupa veterana simbol ujedinjenja ciljeva od kojih su najznačajniji mir i sloboda, te da je to pozitivna vest u svetskim razmerama, a Beograd kao domaćin centar sveta.

SUBNOR i Beograd su domaćini ovog skupa drugi put posle 70 godina, a Selaković je ocenio da je to priznanje Srbiji koja drži svoja vrata otvorena svima i naglasio  da su spoljna politika Srbije i vojna neutralnost, te zalaganje za mir i stabilnost, na taj način visoko vrednovane od strane čitavog slobodoljubivog sveta.

"Duboko sam uveren da iako dolazimo iz raznih strana sveta, različitih nacija, vera jezika i kultura, isti smo u ljubavi prema otadžbini, i imamo isti cilj da čuvamo mir i branimo slobodu", rekao je on.

Selaković je kazao da bi se ratne strahote lakše izbegavale kada bi više slušala reč veterana koji su ih preživeli.

Ministar je naglasio da će Srbija povećati  sredstva u budžetu za zaštitu vojnih invalida i boraca i najavio da će biti nastavljeno sa unapređenjima u toj oblasti.

Selaković je istakao da je međunarodni  skup veterana prilika da se različitosti uvaže i razumeju, jer se susreću oni koji drugačije misle a ne sukobljavaju se nego razgovaraju.

Predsednik Svetske federacije veterana Dan Vigo Bergtun, zahvalio je Beogadu, Srbiji i SUBNOR-u na posvećenosti da se decenijama bavi pitanjem ne samo veterana Srbije, već i Balkana, Evrope i sveta i pozvao da se minutom ćutanja oda počast počast svim žrtvama ratova i oružanih konflikata.

Bergtun je ocenio da je bitno da veterani mogu s poštovanjem da razmene mišljenja uprkos različitim stavovima u vreme pojačane polarizacije, te da razgovaraju kako da se izbore sa razlikama.

Setio se i reči maršala i predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, koji je pre više od 70 godina ocenio da oni koji su učestvovali u ratu i veterani, imaju pravo da podignu glas protiv novih agresija i ratova.

"To je potpuno u skladu sa stavovima nas u Federaciji. Da se borimo protiv agresije, novih ratova, da iskoristimo alate mira, i da se za mir izborimo", rekao je Bergtun.

Veteranima je poručio da je važno da i u ovoj misiji borbe protiv sukoba i ratova, stoje rame uz rame, jedni za druge, solidarno.

Predsednik SUBNOR-a Vidosav Kovačević u pozdravnom govoru istakao je da je srpski narod teško stradao u oba svetska i drugim uglavnom oslobodilačkim i odbrambenim ratovima, ali je na kraju stajao u stroju pobednika i bio na pravoj strani istorije.

Kovačević je istakao je da smo globalno svedoci vremena revizije istorije 20. veka, u kojoj se nekad znalo da je antifašizam pobedio fašizam i nacizam.

"Moramo se vratiti proslavi pobede dobrog nad zlom", poručio je Kovačević.

On je zatražio je od velikih sila da zbog postojanja različitosti promene ponašanje i pomognu malim državama u razvoju, jer će tako biti zaista velike.

Skup je počeo himnom "Bože pravde", izložene su srpske vojne zastave, a najstariji među brojnim zvanicama bili su učesnici Narodno oslobodilačkog rata Ljubiša Antonijević, Mladenko Colić i Mirko Crevar,  dok su javni pozdravi upućeni odsutnom stotrogodišnjem narodnom heroju Petru Matiću Duletu, koji je najstariji borac  Jugoslavije.

Predstavnici veterane narednih dana u Beogradu razgovaraće o zdravlju i dobrobiti te populacije, miru i bezbednosti te uključenosti veterana u izgradnju tih vrednosti.

Svetska fedracija veterana sa više od 60 miliona okupljenih je najveće udruženje tog tipa na svetu.

image