Srbija i Balkan

Opasna strategija Zapada za ZSO: Šta se krije iza fraze "nećemo Republiku Srpsku na 'Kosovu'"?

U pitanju je smišljen manevar da se ZSO oduzmu predviđena izvršna ovlašćenja, čime bi se svela na običnu ljušturu
Opasna strategija Zapada za ZSO: Šta se krije iza fraze "nećemo Republiku Srpsku na 'Kosovu'"?© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Navodna zabrinutost Zapada da Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji ne sme da postane nova Republika Srpska, odnosno "država u državi", predstavlja smišljen manevar da se ZSO oduzmu predviđena izvršna ovlašćenja, čime bi se svela na običnu ljušturu.

Formiranje ZSO je garantovano Briselskim sporazumom potpisanim pre deset godina, kojim se predviđa da Zajednica ima Statut, skupštinu, predsednika, mogućnost da predlaže zakone i učestvuje u postupcima pred sudovima, podsećaju "Večernje novosti".

Bivši izaslanik za EU za tzv. Kosovo Volfgan Petrič ponovo je pre nekoliko dana podgrejao stav da je Republika Srpska "loše iskustvo".

On je istakao da su "svi za to da postoji ZSO koja nema izvršnu ni zakonodavnu vlast, kao i da to nije vrsta Republike Srpske i da će ona biti deo suverene države, tzv. Kosova".

"Bio sam visoki predstavnik u BiH i video kako je teško nositi se sa RS. Stoga je međunarodna zajednica, EU, apsolutno protiv ovakvog modela".

Savetnik Stejt departmenta Derek Šole takođe je komentarisao da je "velika razlika između RS i buduće ZSO" i da predloženo ni na koji način nije aranžman koji liči na RS.

Specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak isticao je da "niko razuman ne želi novu RS na 'Kosovu'".

Izvestilac Evropskog parlamenta Viola fon Kramon poručila je da "ima ljudi koji kažu da se ZSO ne može prihvatiti jer će biti druga RS i da ti pokušaji ometaju da se postigne dogovoreno".

Diplomata Zoran Milivojević kaže da su ova poređenja pokušaj da se ponovo pregovara o ZSO i na drugačiji način redefinišu njene nadležnosti, a na način koji nije u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2013. godine i principima iz 2015.

"Te dve stvari su neuporedive. Republika Srpska je rezultat međunarodnog mirovnog sporazuma, i jasno definisana nadležnostima, iza koje su stale velike sile. ZSO je definisana svojim sporazumom, RS je entitet, dok se u slučaju ZSO ne radi ni o kakvom međunarodnom ugovoru. Ovo je sporazum između Beograda i Prištine uz asistenciju EU, a imajući u vidu da je KiM u sastavu Srbije, a da se pitanje ZSO odnosi na južnu pokrajinu, da bi se srpski narod zaštitio". 

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je cilj da se na svaki način ospori spona između srpskog naroda u južnoj pokrajini i države Srbije, te da zbog toga Zapad zato koristi takvu retoriku.

"Političke snage na kolektivnom zapadu preko svojih saradnika u Beogradu, oslanjajući na albansko separatističko telo, pokušavajući da razore mogućnost i pravo da srpski narod na KiM zasnuje preko potrebnu političko-teritorijalnu organizaciju kao neki oblik autonomije, a što je suština ZSO. Plaše se da bi ZSO bila oslonac državi Srbiji u vezi zaštitom srpskog naroda. Oni su svesni da to nije nikakva RS, jer je ona formirana u drugačijim okolnostima, a svakako rezultat borbe srpskog naroda i "Dejtona", koja je doživela Međunarodno priznanje".

image