Srbija i Balkan

Vučević: Srpska istorija puna žena heroja

Teško je rečima opisati značaj dela ovih heroina - ratnica poput Milunke Savić, bolničarki, humanitarnih aktivistkinja i svih ostalih žena, rekao je ministar odbrane
Vučević: Srpska istorija puna žena heroja© TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ DARIMIR BANDA

Ministar odbrane Miloš Vučević priredio je danas prijem za pripadnice Ministarstva odbrane i Vojske Srbije povodom Međunarodnog dana žena i čestitajući im praznik istakao da su one najčvršći oslonac našeg društva i sledbenice slavnih heroina.

"Istorija Srbije prepuna je istaknutih primera žena heroja, odlučnih da u odbrambenim i oslobodilačkim ratovima, po svaku cenu, doprinesu odbrani otadžbine i slobodi naroda i teško je rečima opisati značaj dela ovih heroina - ratnika poput Milunke Savić, bolničarki, humanitarnih aktivistkinja i svih ostalih žena koje su svojom žrtvom i ljubavlju prema otadžbini i rodu ispisale najsvetlije stranice naše istorije", rekao je ministar, saopštilo je ministarstvo.

On je istakao da se radi na povećanju procenta žena zaposlenih u strukturama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ovaj praznik se obeležava kao sećanje na dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Kao Međunarodni dan žena, 8. mart zvanično je prihvaćen 1917. godine, dok su Ujedinjene nacije 1975. godinu proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele da osmi dan marta obeležavaju kao Dan žena.

image