Srbija i Balkan

Kovačević: Ništa se ne menja, Dodik je predsednik Republike Srpske

Na 27 biračkih mesta u Banjaluci i sedam u Bijeljini, Milorad Dodik dobio je više glasova na kontrolnom prebrojavanju u odnosu na preliminarne reultate
Kovačević: Ništa se ne menja, Dodik je predsednik Republike SrpskeAP © Foto Tanjug/AP

Portparol SNSD Radovan Kovačević oglasio se nakon što je, prema podacima posmatrača iz Glavnog centra za brojanje iz CIK-a, u Zetri u Sarajevu prebrojano nešto više od 200.000 glasačkih listića, što iznosi preko 31 odsto od ukupnog broja svih glasova na izborima za predsednika Republike Srpske. 

Kovačević navodi da su odstupanja od preliminarnih rezultata minorna, te da promena neće ni biti.

"Promena koja je zabeležena u odnosu na preliminarne rezultate iznosi 0,9 odsto, dakle manje od jedan odsto je promena utvrđena trenutno kontrolnim ponovnim brojanjem, koje je nezakonito", rekao je Kovačević na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da to "jasno ukazuje da neće doći do bilo kakve promene i da će novi predsednik Republike Srpske biti Milorad Dodik".

Kovačević je dodao i da je na 27 biračkih mesta u Banjaluci i sedam u Bijeljini, Dodik dobio više glasova na kontrolnom prebrojavanju u odnosu na preliminarne reultate.

Za dezinformacije koje su se pojavile u tamošnjim medijima SNSD krivi predstavnike opozicionih stranaka. 

Ponovno, kontrolno brojanje glasova za predsednika Republike Srpske počelo je u četvrtak, 13. oktobra u sarajevskoj dvorani Zetra. Centralna izborna komisija BiH nadgleda brojanje. Za četiri dana, osim izolovanih i pojedinačnih situacija i neslaganja, incidenata nije bilo. Takođe, nije bilo ni značajnih odstupanja u onosu na postojeći rezultat. 

image