Srbija i Balkan

Evropska unija zvanično najavila sastanak: Susret Vučića i Kurtija u Ohridu 18. marta

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak održaće odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, nakon čega će uslediti zajednički trilateralni sastanak
Evropska unija zvanično najavila sastanak: Susret Vučića i Kurtija u Ohridu 18. marta© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj najavio je za subotu 18. marta sastanak na visokom nivou u Ohridu, u Severnoj Makedoniji, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, saopštila je EU.

Učešće su, kako se navodi, potvrdili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak održaće odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, nakon čega će uslediti zajednički trilateralni sastanak.

Cilj sastanka je diskusija o finalizaciji Aneksa o primeni evropskog sporazuma o putu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, navedeno je u saopštenju.

Podsetimo, poslednji sastanak održan je u Briselu 27. februara i trajao je više od pet sati. Nakon njega Vučić je izjavio da nije prihvatio takozvani evropski plan, dok je Kurti kazao da je bio spreman na potpiše taj dokument, ali je Vučić odbio.

Na sastanku u Ohridu trebalo bi da se razgovara o implementacionom planu, koji je sastavni deo evropskog predloga. 

image