Srbija i Balkan

Vrh Hrvatske posvađan: Plenković i Milanović ne komuniciraju čak ni službeno

Nakon što je kabinet predsednika Hrvatske Zorana Milanovića objavio da premijer Andrej Plenković ne odgovara na službene dopise postalo je javno da ova dva hrvatska zvaničnika ne održavaju čak ni službenu komunikaciju
Vrh Hrvatske posvađan: Plenković i Milanović ne komuniciraju čak ni službeno© TANJUG/ FOTO HINA/ EDVARD ŠUŠAK/ bg

Nove varnice na relaciji hrvatskog predsednika i premijera nastale su nakon što je Kabinet predsednika Zorana Milanovića danas saopštio da je Andreju Plenkoviću uputio sedam dopisa s ciljem, kako kažu, rešavanja problema u oblasti spoljne politike, odbrane i nacionalne bezbednosti, na koje nije dobijen nijedan odgovor.

Hrvatski premijer Andrej Plenković odgovorio je da je danas objavljeno jedno od pisama Milanovića Plenkoviću da bi se prekrile priče o predsednikovoj porodici.

"Ta neka igrica doktor Džekil i mister Hajd, gde ste jedan dan na nišanu, a drugi dan bacate pisma da bi se pokrile priče o porodici", rekao je hrvatski premijer na konferenciji za novinare nakon sednice vlade.

Prema rečima Plenkovića, odgovor na objavljivanje pisma je vrlo jednostavan.

"Nema tu nikakvih ličnih odnosa. Oni ne postoje i oni su nebitni. Postoje politički odnosi i oni se moraju sagledati u celini. Oni se temelje na onoj narodnoj: kako seješ, tako žanješ", rekao je Plenković.

Pojasnio je da je poslednja prilika za njegovu saradnju sa Milanovićem bila 24. februara prošle godine, kada je započela specijalna vojna operacija u Ukrajini. Tada, istakao je, nije bilo interesa i sastanak nije održan.

Rekao je i da predsednik u pismu ističe da vlada samostalno donosi spoljnopolitičke odluke i ustvrdio da on radi istu stvar kada komentariše rat u Ukrajini.

Odgovarajući na pitanje ima li on želju da razgovara, Plenković je rekao da misli "da država dobro funkcioniše" i da ne vidi "neku potrebu", preneli su hrvatski mediji.

image