Kosovsko tužilaštvo: Napad na srpske dečake na Badnji dan nije pokušaj ubistva!

Tužilaštvo smatra da pucanje iz vatrenog oružja na srpske dečake kod Štrpca i njihovo ranjavanje ne predstavlja pokušaj ubistva

Napad vatrenim oružjem Azema Kurtaja na dvojicu srpskih dečaka, Stefana (11) i Miloša (21) Stojanovića iz sela Gotovuše kod Štrpca i njihovo ranjavanje na Badnji dan ove godine, Tužilaštvo u Prištini kvalifikovalo je kao - izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljenu upotrebu oružja. 

Advokat Miloš Delević koji zastupa porodice dvojice ranjenih dečaka izjavio je danas da je ovakva odluka Tužilaštva koja je objavljena samo na albanskom jeziku - skandalozna. 

"Dobili smo skandaloznu kvalifikaciju od strane tužilaštva da se za ovakvo delo Kurtaju na teret stavlja upotreba vatrenog oružja i izazivanje opšte opasnosti što je najblaža kvalifikacija za koju se nikada u praksi niko ne kažnjava zatvorom", rekao je danas Delević.

Da podsetimo, dvojica srpskih dečaka vraćali su se na Badnji dan sa badnjacima iz šume, blizu svog sela, kada je na njih iz vozila u pokretu iz pištolja otvorio vatru optuženi Kurtaj, pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga.

Dečaci su pogođeni hicima, jedan u rame, drugi u ruku, dok je Kurtaj pobegao sa lica mesta i uhapšen je nešto kasnije. 

Mali Stefan otpušten je iz bolnice na kućno lečenje posle sedam dana, a njegova majka Zorica Stojanović za RT Balkan izjavila je da dečak oporavlja, ali da je u njemu ostalo mnogo strahova.

Stefan je odmah posle ranjavanja izjavio da će i iduće godine ići u badnjake.