Fila: Postojao je plan da se vojnim manevrom spreči da isporuče Miloševića Hagu

Povodom 17 godina od smrti nekadašnjeg predsednika SRJ u Haškom tribunalu 2006. godine ne sačekavši presudu suda kome je izručen 28. juna 2001, advokat se prisetio Miloševićevog hapšenja

General Nebojša Pavković kao načelnik Generalštaba bio je spreman da podigne par "migova" sa zadatkom da prizemlje helikopter kojim je Milošević na Vidovdan prebačen u NATO bazu u Tuzlu. Zvao je predsednika SRJ Vojislava Koštunicu da bi dobio odobrenje da izda takvu naredbu, ali mu se Koštunica nije javio na poziv", prisetio se advokat Toma Fila. 

U intervjuu za "Politiku", Fila je kazao da je posle izručenja Miloševića Hagu nekoliko puta razgovarao sa Đinđićem.

"Kada bih poveo razgovor o Miloševiću, Đinđić bi samo slegnuo ramenima i rekao - morao sam. Sa Koštunicom nisam bio u prilici da pričam o tome, ali sam mnogo razgovarao sa generalom Pavkovićem. On je kao načelnik Generalštaba bio spreman da podigne par 'migova' sa zadatkom da prizemlje helikopter kojim je Milošević na Vidovdan prebačen u NATO bazu u Tuzlu. Zvao je predsednika SRJ Vojislava Koštunicu da bi dobio odobrenje da izda takvu naredbu. Ali mu se Koštunica nije javio na poziv", priseća se Fila.

Milošević je iz Tuzle prebačen u zatvorsku jedinicu Haškog tribunala u Ševeningenu gde je boravio od juna 2001. do 11. marta 2006. godine kada je umro ne dočekavši presudu. 

Advokat je ocenio da je nekadašnji predsednik SRJ preminu zbog hronične iscrpljenosti, ali loših uslova za boravak u pritvorskoj jedinici, koji su potpomogli da se njegova angina pektoris pogorša.

Fila je kazao da Milošević nije verovao da će biti izručen Haškom tribunalu, a da je njega kontaktirao onog dana kada je dobio optužnicu i da su 30. marta u vili "Mir" počeli pregovori o njegovoj predaji.

"Konačno rezultat pregovora o predaji bio je papir koji su potpisali premijer Srbije Zoran Đinđić, predsednik Srbije Milan Milutinović i predsednik SRJ Vojislav Koštunica. Sadržaj je formulisan te noći u vili 'Mir'. Tim dokumentom se Miloševiću garantovalo da neće biti isporučen u Hag i da će njegova porodica i imovina biti sigurna", rekao je Fila u razgovoru za Politiku.

On je dodao da ga je Milošević pitao da li može da veruje tome i dodao da mu je odgovorio da, kao advokat smatra, da je to garancija samo za tu noć, posle čega je, kako je kazao, nekadašnji predsednik odlučio da se preda.

"Ipak, on je prelomio da su potpisane garancije dovoljne i dodao je da je Đinđić obećao Branislavu Ivkoviću da će sve biti kako je sročeno", kazao je Fila.

Fila: Braniću te pred domaćim sudovima, ali u Hag ne idem

Advokat je, nedvosmisleno, kaže, rekao Miloševiću, da će ga braniti pred domaćim sudovima, ali da u Hag ne ide.

"Podsetio sam ga kako je izjavljivao da ne priznaje Haški Tribunal i da pri tome ostane. Poslušao me je samo prilikom prvog pojavljivanja pred sudijama. Tada je odbio da odgovara na njihova pitanja, osporio je zakonitost tribunala i i rekao da je taj sud lažan i da su njihove optužbe lažne", naveo je Fila.

Kada je, ipak, odlučio da se brani, prema rečima advokata, tužiteljka Karla del Ponte napravila je banket. Nije im bilo važno šta će nekadašnji predsednik SRJ govoriti, već da svojom odbranom da legitimitet sudu.