Đilas: Zalažem se za delimične sankcije Rusiji, Srbija bi imala jaču poziciju po pitanju Kosova

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je rekao da zemlja izolovana i "sama protiv svih" ne može imati jaču poziciju u pregovorima o Kosovu

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas kazao je da se ta partija zalaže za uvođenje delimičnih sankcija Rusiji. On je rekao da zemlja izolovana i "sama protiv svih" ne može imati jaču poziciju u pregovorima o Kosovu.

"Zalažemo se za delimične sankcije Rusiji. Svi vide da se pravi neki novi Berlinski zid i mi smo rekli da moramo da prihvatimo da uvedemo delimične sankcije Rusiji. Sporazum mi ne podržavamo", rekao je Đilas.

Lider SSP-a je dodao da zna da nema podršku u Srbiji za taj stav i da ljudi ne žele to da čuju, ali da je politika odgovornost pa mora da govori stvari koje se većini ne dopadaju

"Srbija koja usvoji delimično politiku Evropske unije prema ratu, znači usvoji delimične sankcije, je jača u pregovorima oko Kosova, ima bolju ekonomsku poziciju, ne ugrožava dolazak investitora, ne ugrožava zaduživanje na međunarodnim finansijskim tržištima, omogućava bolji život", rekao je Đilas.

Na pitanje da prokomentariše izjavu američkog ambasadora Kristofera Hila  kako Srbija već plaća cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji, Đilas kaže da ako imate sve zemlje u Evropi sa jedne strane, od kojih dolazi predlog za kosovsko pitanje, šta mislite na čijoj će strani biti taj predlog.

Međutim, Đilas zaboravlja da svet ne čini samo Evropska unija, već i druge međunarodno priznate zemlje. Zaboravlja i da sudbina "Kosova" u UN zavisi od Saveta bezbednosti u kojem je stalna članica Rusija.

Takođe, Đilas nije naveo da je Srbija zahvaljujući bliskim odnosima sa Rusijom za sebe ispregovarala povoljniju cenu gasa od ostatka Evrope, čime je zaštitila svoju ekonomiju.

Kada se sve to ima u vidu, pitanje je da li bi Srbija i ekonomski i po pitanju odbrane Kosova i Metohije imala bolju poziciju uz Evropsku uniju, u kojoj većina članica na južnu srpsku pokrajinu gleda kao na nezavisnu državu, ili uz Rusiju koja se zalaže za poštovanje Rezolucije 1244 UN i na Kosovo i Metohiju gleda kao na deo Srbije.

"Kad dođe ovakva jedna situacija u zemlji, kada je kriza i postoje teme kao Kosovo i sankcije Rusiji, najbolje je izaći na izbore i proveriti legitimitet", kazao je Đilas za televiziju Prva.