Srbija i Balkan

Novi zakon o zabrani pušenja: Zaboravite cigarete u kafićima i na autobuskim stanicama

Cigarete bi bile dozvoljene samo u baštama, a zabrana se odnosi i na elektronske proizvode
Novi zakon o zabrani pušenja: Zaboravite cigarete u kafićima i na autobuskim stanicamawww.globallookpress.com © Axel Heimken

Novim nacrtom izmene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu koji će se uskoro naći u skupštinskoj proceduri, potpuna zabrana pušenja biće uvedena u sve tipove zatvorenih javnih prostorija. U pitanju su ugostiteljski objekti, restorani, kafići, klubovi, diskoteke, kladionice, kockarnice, tržni centri, garaže, radne prostorije, sportski tereni, pa čak i autobuska stajališta. Cigarete bi bile dozvoljene samo u baštama. 

Kazne drakonske, na udaru i e-cigarete

Doktorka Srmena Krstev, koja je bila na čelu radne grupe za izradu dopuna Zakona, ranije je istakla da će se zabrana odnositi i na elektronske cigarete.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić naglasila je da je neophodno novom nacrtu pružiti bezrezervnu podršku jer je glavni cilj predložene regulative da se smanji broj pušača.

Prema njenim rečima, potrebno je uvesti i ozbiljnije kontrole i drakonske kazne od milion dinara za prekršioce zakonske odredbe.

"Mislim da zaista više ne treba kao zemlja i kao narod da se brukamo zbog pušenja u zatvorenom prostoru jer, zaboga, to je sad neko veliko zadovoljstvo koga ne možemo da se odreknemo. Nema nikakvih problema, tu je ćebe, grejalica, a bašte su leti otvorene svuda, pa neka puše do mile volje ako hoće. A da ne govorim da treba misliti na karcinom pluća", navela je ona.

Puši 40 odsto populacije, od raka umire 14 odsto

Pulmolog i profesorka Medicinskog fakulteta u penziji Dragana Jovanović za RT Balkan kaže da je Srbija prva u svetu po smrtnosti od karcinoma pluća, bolesti koju u većoj meri prouzrokuje dugogodišnja upotreba duvana.

"Smrtnost od raka pluća pogađa oko 14 odsto populacije. Nažalost, ništa kod našeg naroda ne deluje stimulativno na prestanak pušenja. Sva istraživanja iz 2007. i 2013. godine i kasnije, pokazuju da između 36 i 40 odsto odrasle populacije puši. Žene prednjače kada je rizik od obolevanja u pitanju usled hormonskih i genetskih predispozicija. Takođe, deca pušača imaju probleme u razvoju, teže respiratorne infekcije i astmu, a kasnije i veću šansu da i sama postanu pušači i u odraslom dobu obole od raka", navodi naša sagovornica.

Dodaje da nikad nije kasno da se prestane sa unosom duvanskog dima.

Takođe, dr Jovanović smatra da su zabrane i kažnjavanja dobar metod za smanjenje pušenja i štetnog uticaja duvana.

"Treba reći da 10 godina po prestanku pušenja za 30 do 50 odsto se smanjuje rizik od nastanka karcinoma", navodi pulmolog.

Ugostiteljima sada nije "pravi tajming"

Predsednik Udruženja ugostitelja "Konstantin" iz Niša Bojan Mitić za RT Balkan kaže da se oni slažu sa uvođenjem zakona koji je neminovnost u većem delu Evrope, ali da im ne odgovara tajming.

"Realno je da se uvede zabrana, ali vreme nije dobro. Naš sektor se još uvek oporavlja od epidemije korona virusa, a trenutna situacija u Ukrajini takođe utiče na cenu energenata, transporta, cene prehrambenih proizvoda - što su naši glavni inputi u industriji. Svetska banka je saopštila da ćemo se tek 2025. godine vratiti na period poslovanja od 2019. godine, kada nam prihodi nisu bili umanjeni, nismo imali kreditna zaduženja i nismo bili na ivici poslovanja", objašnjava on.

Ugostitelji očekuju da će se broj gostiju u objektima redukovati u prvih šest do osam meseci od stupanja na snagu zabrane pušenja.

"Primeri iz Evrope su pokazali da se zatvori između 10 do 15 odsto lokala", kaže Mitić.

Prema njegovim rečima, način kontrole je takođe upitan.

"Nije realno da se gostu za kršenje zakona naplati 5.000 dinara, a nama, vlasnicima i organizatorima poslovanja koji smo postavili obaveštenja na ulazu, uklonili pepeljare i postavili motivacione poruke protiv duvana, da se naplati kazna od milion dinara. Posle jedne takve kazne, niko neće moći da radi", naglasio je predsednik udruženja "Konstantin" uz obrazloženje da se na auto-putu kazne ne pišu "Putevima Srbije", nego vozaču koji ne poštuje saobraćajne propise.

Donosiocima zakonskih rešenja takođe zameraju što prilikom izrade nacrta Zakona, nisu konsultovali nikog iz ugostiteljske struke.

Prvi zakon o zabrani pušenja u Srbiji donet je 2010. godine i tada je u prostorijama većim od 80 kvadratnih metara pušenje bilo dozvoljeno, u za to predviđenom delu prostora, naravno, uz adekvatno obaveštenje.

image