Dodik: Još jedan pokušaj da se unište spomenici o srpskim stratištima

Uz spomenik u Garavicama kod Bihaća, koji je podignut u znak sećanja na srpske žrtve koje su ustaše ubile tokom Drugog svetskog rata, napravljeno je improvizovano sklonište za pse

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najoštrije je osudio skrnavljenje spomenika srpskim žrtvama u Garavicama kod Bihaća, ocenivši da je to još jedan u nizu pokušaja da u Federaciji BiH unište spomenike o srpskim stratištima.

"Najoštrije osuđujem skrnavljenje spomenika u Garavicama, kod Bihaća, koji je podignut srpskim žrtvama koje su ustaše pobile tokom Drugog svetskog rata. Ovo je još jedan u nizu pokušaja da u Federaciji BiH unište spomenike koji govore o srpskim stratištima na tom području", napisao je Dodik na Tviteru.

Dodik je dodao da zahteva od nadležnih institucija da istraže ovaj vandalski čin i najoštrije sankcionišu odgovorne.

Prethodno je Udruženje Jadovno 1941. objavilo da je uz spomenik, u spomen području na Garavicama, kod Bihaća, koji je podignut u znak sećanja na srpske žrtve koje su ustaše ubile tokom Drugog svetskog rata, napravljeno improvizovano sklonište za pse.

Početkom Drugog svetskog rata 1941. godine, ustaše su u Garavicama izvršile masovan pokolj u kojem je ubijeno više od 12.000 srpskih civila.