Srbija i Balkan

Konferencija o ustaškom kardinalu Stepincu u EP: "Svedočanstvo vere, ustrajnosti i nade"

Ne sumnjam da će Vatikan sačekati neko drugo vreme, jer mu u ovoj globalnoj konstelaciji ne odgovara da otvara još jedno pitanje, ocenio je akademik i istoričar Ljubodrag Dimić. Vatikanu se ne žuri, a Hrvatskoj se žuri
Konferencija o ustaškom kardinalu Stepincu u EP: "Svedočanstvo vere, ustrajnosti i nade"www.globallookpress.com © Jean Marc Quinet

U prostorijama Evropskog parlamenta, 21. marta, biće održana konferencija posvećena Alojziju Stepincu, pod nazivom "Blaženi Alojzije Stepinac - svedočanstvo vere, ustrajnosti i nade", javljaju "Večernje novosti".

Događaj, kao domaćin, organizuje evropska poslanica Željana Zovko (Hrvatska, HDZ, EPP), a najavljeno je i prisustvo govornika koji će dati osvrt na život i zaostavštinu Stepinca, uključujući i monsinjora Juraja Batelju, koji će predstaviti svoju knjigu o Stepincu.

Najavljeni su i monsinjor Hrvoje Škrlec, istoričari Ester Gitman i Robin Harisa, kao i don Ivan Vučko, župnik iz Krašića.

Ovo, podsetimo, nije prvi put da se u srcu Evrope govori o kontroverznom nadbiskupu.

Na istom mestu, u EP, 2018. služena je misa kojom je obeležena 20. godišnjica od proglašenja Stepinca "blaženim".

U Evropskom parlamentu u Briselu 2016. godine održana je izložba o Alojziju Stepincu, koju je tada organizovala hrvatska poslanica Marijana Petir. U Briselu je tada održan i "simpozijum o životu i delu Stepinca."

Proglašenje Stepinca za sveca sada nije na dnevnom redu Vatikana

Srpska javnost i Srpska pravoslavna crkva smatraju Stepinca odgovornim zato što nije zaustavio masovne zločine nad srpskim narodom u NDH kao i za prisilno pokrštavanje Srba.

Međutim, proglašenje kardinala Alojzija Stepinca za sveca više nije na dnevnom redu Vatikana.

"Papa Francisko jako je zabrinut zbog događaja u svetu i ne želi da otvara još jedan problem, posebno između dve crkve na jugoistoku Evrope. Za vreme pontifikata ovog pape teško da će doći do preokreta, Stepinac će ostati najverovatnije na čekanju", izjavio je neimenovani sveštanik iz Vatikana "Večernjim novostima".

Pune tri godine papa Francisko nije komentarisao temu proglašenja kontroverznog kardinala za sveca. Kada je u poseti Vatikanu boravio sisački biskup Vlado Košić, jedan od konzervativnih hrvatskih biskupa, pokrenuo je u kratkom razgovoru sa papom pitanje Stepinca, ali nije dobio konkretan odgovor.

"Sve vreme papa želi poboljšanje odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom. On dobro zna da je Stepinac jedna od spornih tačaka", izjavio je neimenovani sveštenik "Novostima".

Akademik i istoričar Ljubodrag Dimić komentarisao je kanonizaciju Stepinca i predstojeći događaj u EP:

"Ne sumnjam da će Vatikan sačekati neko drugo vreme, jer mu u ovoj globalnoj konstelaciji ne odgovara da otvara još jedno pitanje, koje je krajnje sumnjivo. Vatikanu se ne žuri, a Hrvatskoj se žuri." 

image