Srbija i Balkan

Manevri Vojske Srbije u vazduhu i na kopnu

Cilj vežbe "Manevri 2022" je unapređenje sposobnosti komandi i jedinica za planiranje i izvođenje operacija, preventivni razmeštaj snaga i organizovanje sadejstva i saradnje
Manevri Vojske Srbije u vazduhu i na kopnu© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKE SRBIJE

Vojska Srbije počela je združenu vežbu "Manevri 2022" na kojoj će pripadnici aktivnog i rezervnog sastava tokom tri nedelje zajednički izvoditi različite vrste obuke, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vežba će trajati do 6.novembra i odvijaće se u vazduhu, ali i na unutrašnjim plovnim putevima u zemlji, i to uz angažovanje kopnenih i vazduhoplovnih jedinica.

U pripremnoj fazi, zadaci se izvode u bazama, gde se proveravaju standardne operativne procedure i primaju pripadnici rezervnog sastava koji se po dolasku u jedinicu obučavaju da bi obnovili znanja koja su stekli za vreme služenja vojnog roka.

Kada jedinice pređu u aktivnu fazu, radi se preventivni razmeštaj snaga u zonama odgovornosti, da bi zatim u završnoj fazi usledila i taktička uvežbavanja, taktičke vežbe i gađanja iz različitih tipova naoružanja.

Združene vežbe, u kojima učestvuju jedinice različitih vidova, a ako je potrebno i ostale snage sistema odbrane, nezamenjiv su način obuke u vojsci zahvaljujući kome se postiže visoka osposobljenost za izvršavanje zadataka u sadejstvu, što je, kako kažu iz ministarstva, od ključnog značaja za borbenu gotovost Vojske.

Cilj ovakvih vežbi je unapređenje sposobnosti komandi i jedinica za planiranje i izvođenje operacija, preventivni razmeštaj snaga, organizovanje sadejstva i saradnje, i života i rada u terenskim uslovima.

image