Srbija i Balkan

Stevandić: Srbi u Federaciji su ugroženi, Srpska im je jedini garant opstanka

Sarajevski Srbi pre 27 godina morali su da napuste svoja ognjišta u sarajevskim naseljima Ilidža, Ilijaš, Hadžići, Grbavica, Vraca, Rajlovac i Vogošća
Stevandić: Srbi u Federaciji su ugroženi, Srpska im je jedini garant opstanka© ATA Images

Republika Srpska garant je opstanka srpskog naroda. To su pre 27 godina znali i Srbi iz sarajevskih opština koji su bili primorani da napuste ognjišta koja su u ratu odbranili, a koja su Dejtonskim sporazumom pripala Federaciji BiH, poručuje predsednik parlamenta RS Nenad Stevandić.

"Srbi, gde god postoji neka manjinska zajednica u FBiH su ugroženi, nemaju osnovna ljudska prava, nisu im obnovljene kuće niti vraćena imovina. Jedine sigurne opcije su u Republici Srpskoj", kaže Stevandić.

On je, povodom obeležavanja 27 godina od egzodusa Srba iz sarajevskih opština poručio da je percepcija srpskog naroda odavno da im samo ono što oni smatraju svojom državom garantuje bezbednost.

Prema njegovim rečima, zbog toga se toliko ljudi iz Federacije BiH doselilo u Republiku Srpsku, kako bi njihova deca odrastala u miru i bila bezbedna.

"Republika Srpska je naša obaveza i ponos svih nas i garant našeg opstanka, ne samo onih koji žive u Srpskoj, nego i onih koji bi Srpsku mogli izabrati kao mesto sigurnog života", ističe je Stevandić.

Sarajevski Srbi pre 27 godina morali su da napuste svoja ognjišta u sarajevskim naseljima Ilidža, Ilijaš, Hadžići, Grbavica, Vraca, Rajlovac i Vogošća.

image