Srbija i Balkan

SAD puštaju niz vodu Bakira Izetbegovića i njegove kadrove: Osmica na crnoj listi Amerike

Postoje i verodostojne informacije da je Osman Mehmedagić zvani Osmica sarađivao sa kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku, piše u saopštenju Ministarstva finansija SAD
SAD puštaju niz vodu Bakira Izetbegovića i njegove kadrove: Osmica na crnoj listi AmerikeGetty © Chip Somodevilla

Bivši direktor Obaveštajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica danas je stavljen na "crnu listu" Sjedinjenih Američkih Država, objavljeno je na službenoj stranici američkog Ministarstva finansija.

Mehmedagić se dovodi u vezu sa vrhom Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, a više puta je hapšen jer je povezan sa nezakonitim radnjama i falsifikovanjem diplome.

Osim Mehmedagića poznatijeg kao Osmica, na ovoj listi danas su se našli i Edin Gačanin, vođa superkartela i Dragan Stanković, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

"Tri osobe koje su danas imenovane predstavljaju pretnju regionalnoj stabilnosti, institucionalnom poverenju i aspiracijama onih koji traže demokratsku upravu na Zapadnom Balkanu", rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Brajan Nelson, prenose mediji.

Nelson je kazao da će SAD nastaviti da ciljaju one koji održavaju korupciju i potkopavaju posleratne sporazume i institucije uspostavljene kao deo teško stečenog Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Navodi se da je Mehmedagić zloupotrebio državnu telekomunikacionu kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

"Mehmedagić je koristio državnu telekomunikacionu kompaniju BH Telekom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bosanskohercegovačkih političara koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je takođe dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz entiteta Republika Srpska (RS)", navodi se u saopštenju američkog Ministarstva finansija i dodaje:

"Osim toga, Mehmedagić je iskoristio svoj položaj, pretnje i veze da podstakne kandidate iz 'Osmorke' grupe bošnjačkih i građanskih partija iz BiH, da podrže SDA. Postoje i verodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku".

image