Saracinovo provodadžisanje: Mlada nije lepa, al' brak mora da se sklopi

Neko je grdno slagao nemačkog emisara da se kod nas - možda kod njih? - mora u brak. Štaviše, moranje ili prinuda je jedan od razloga za rušljivost braka, navodi se u Porodičnom zakonu

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin ocenio je za RTK da je evropski predlog najbolji mogući sporazum koji se može postići i da nema bolje formulacije za interese "Kosova" koja bi mogla biti realna.

"Mlada možda nije mnogo lepa, ali brak mora da se sklopi. Možda dogovor nije u potpunosti ispravan, ili najbolji mogući, ali se moraju sagledati mogućnosti koje obuhvata ovaj sporazum", naglasio je Saracin.

Ne samo da mlada, francusko-nemačkog pedigrea, ni malo nije lepa - čak i njeni kumovi kažu da se neće menjati i da će ostati takva kakva je!

Tačnije, "nadograđivaće se", ali na njoj neće biti promena, šta god to značilo, pa onda nije ni jasno šta su te "mogućnosti koje treba sagledati", ako sve ostaje takvo kakvo je?!

No, bila mlada lepa ili manje lepa, ideja ovih sa mladine strane da "brak mora da se sklopi" daleko je od vrednosti današnje civilizacije, makar govorili i o civilizaciji u balkanskoj varijanti. 

Neko je grdno slagao nemačkog emisara da se kod nas - možda kod njih? - mora u brak. Štaviše, moranje ili prinuda je jedan od razloga za rušljivost braka, piše u Porodičnom zakonu. 

"Prinuda postoji kada je drugi supružnik ili neko treći silom ili pretnjom izazvao opravdan strah kod supružnika i kada je on zbog toga pristao na sklapanje braka", navodi se.

Dakle, da postoji međunarodno bračno pravo, Saracin bi morao bi da odgovara zbog upotrebe sile i pretnji. 

Što se tiče slova zakona da je brak rušljiv ako ga je sklopilo maloletno lice bez dozvole suda i tu bi bilo kandidata za optuženičku klupu. S jedne strane, lice evidentno nesamostalno, bez pravne i poslovne sposobnosti, s druge strane, razni Saracini kažu: može! 

Najzad, brak je rušljiv i kad je lice sklopilo brak u zabludi o ličnosti drugog supružnika ili o nekoj njegovoj osobini. 

O ličnosti i osobinama se dugo ništa nije znalo, s obzirom da su mladu krili ko zmija noge, što je, logično, izazvalo veliku sumnjičavost s druge strane. Tvrde da je mlada nikad bolja, a ne daju joj ni nos da promoli.

Kad su je, najzad, pokazali, nikome se nije dopala, pa sad kažu "i niste za bolje".

Doduše, onoj prethodnoj iz Brisela ništa nije falilo. Isto je ovako nudili, molili, pretili, ubeđivali. Svi pristali, oni je oterali - ni krivu ni dužnu! 

Na kraju, Saracin bi trebalo da zna da je brak ništav ako nije sklopljen radi ostvarivanja zajednice života supružnika. 

A za pojašnjenje suvoparnih zakonskih formulacija, obavezno prelistati "Nećemo formirati ZSO: Antologija prištinskih poruka Beogradu", izdanje 2013-2023. godine.

E sad ko hoće - (čik) nek čestita mladencima!