Srbija i Balkan

"Srbe na vrbe" ponovo u Hrvatskoj, oskrnavljen zavetni krst u Vinkovcima

Srpski zavetni krst u Vinkovcima koji je oskrnavljen, srušen je i tokom rata 1991. godine, a obnovljen je i osveštan u novembru 2016. godine
"Srbe na vrbe" ponovo u Hrvatskoj, oskrnavljen zavetni krst u VinkovcimaGetty © Stuart Franklin

Nepoznati počinioci oskrnavili su srpski krst u centru Vinkovaca u Vukovarsko-sremskoj županiji u Hrvatskoj, javljaju mediji.

Na krst su postavili skandaloznu nalepnicu sa ilustracijom obešenih ljudi na drvetu i natpisom "Srpsko porodično stablo" na engleskom jeziku (Serbian family tree), saopšteno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Ova nalepnica ima jasnu aluziju na srbomrzačku poruku "Srbe na vrbe", koja se neretko pojavljuje u regionu, a naročito u Hrvatskoj.

Nalepnica sa jezivom porukom zalepljena je u noći između utorka i srede, 14. i 15. marta, saopštila je Eparhija osečkopoljska i SPC baranjska.

Iz Eparhije ukazuju da nalepnica neprimerenog sadržaja predstavlja krivično delo i javno izazivanje nasilja i mržnje prema Srbima i srpskoj zajednici.

Policija je izvršila uviđaj i naložila potragu za počiniocima.

Srpski zavetni krst u Vinkovcima, koji je srušen tokom rata 1991. godine, obnovljen je i osveštan u novembru 2016. godine.

image