Albanci sa juga Srbije traže za sebe prava koja Kurti ne daje Srbima na Kosovu i Metohiji

Pismom se od Vlade Srbije traži da sprovede sve svoje obaveze prema "Preševskoj dolini" i implementaciju svih sporazuma potpisanih uz posredovanje međunarodnog faktora

Albanci sa juga Srbije objavili su pismo u kojem, predstavnici takozvane "Preševske doline" traže jednaka prava za sebe, kao što je to predviđeno evropskim planom za Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Tražimo od Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da podrže ovaj plemeniti princip koji se zasniva na liberalnoj tradiciji demokratskih država na našem kontinentu", piše u pismu koje potpisuju Šaip Kamberi, Ragmi Mustafa, Nagip Arifi, Šćiprim Arifi, Enver Ramadani, Sami Saljihu, Šćiprim Musliu i Femi Beja.

Takođe, ovim pismom se od Vlade Srbije traži da sprovede sve svoje obaveze prema takozvanoj "Preševskoj dolini" i implementaciju svih sporazuma potpisanih uz posredovanje međunarodnog faktora.

"Republika Srbija do sada nije realizovala suštinske ciljeve sporazuma, kao što su integracija, brzi ekonomski oporavak, povratak raseljenih i demilitarizacija regiona od strane specijalnih bezbednosnih jedinica i vojnih snaga", nastavlja se u pismu koje s objavili albanski mediji.

Podsetimo, albanska delegacija boravila je nedavno u Vašingtonu, a put je platila kosovska vlada Aljbina Kurtija.

"Ako oni, Srbi, traže Zajednicu srpskih opština na Kosovu, mi tražimo svoju zajednicu u Srbiji, odnosno u 'Preševskoj dolini'", poručio je poslanik srpske Skupštine Šaip Kamberi iz Vašingtona gde se sastao sa američkim zvaničnicima.