Crnogorska inspekcija naložila uklanjanje spomen ploče hrvatskim vojnicima

Sporna ploča u Morinju, na kojoj se govori o "velikosrpskoj agresiji" početkom devedesetih, postavljena na inicijativu hrvatske NVO, bez odluke SO Kotor i Vlade Crne Gore

Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore donela je rešenje o uklanjanju nedavno postavljene spomen-ploče u Morinju na objektu u kojem su zatvarani hrvatski vojnici početkom devedesetih godina.

O postavljanju ploče, po svemu sudeći, nije se izjasnila ni Skupština opštine Kotor ni Vlada Crne Gore, a inspektorka je na uvid dobila samo prepisku kotorskog opštinskog službenika sa predstavnicima hrvatske NVO "Anima".

Ovaj predmet, kako je najavljeno, biće prosleđen državnom tušilaštvu.

Na spornoj ploči u Morinju, uklesane su reči: "Tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku ovdje je bio logor, takozvani Centar Morinj za zatočene hrvatske civile i branioce. Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su preživjeli zatočeni. Da se nikada ne ponovi!".

Inspektor za oblast kulturnih dobara i kulturne baštine je, dva dana nakon otkrivanja sporne spomen-ploče, tačnije 12. oktobra, izašao na teren i sačinio službenu zabelešku, rečeno je za "Dan" u inspekciji.

Izvršen je inspekcijski nadzor u Opštini Kotor, nakon čega je konstatovano da za postavljanje spomen-obeležja ne postoji potrebna dokumentacija.

U službenoj zabeleški konstatovano je da se na lokaciji Centra Morinj, u Kotoru, nalazi ploča posvećena zarobljenim hrvatskim civilima i braniocima, koju su potpisala crnogorska ministarstva odbrane i spoljnih poslova.

Tokom obavljenog inspekcijskog nadzora u Opštini Kotor, inspektorki je na uvid data dokumentacija, prepiska službenika Opštine Kotor i Centra za žensko i mirovno obrazovanje "Anima" iz 2019. i početka 2020. godine, a ti akti "nisu relevantni za donošenje odluke u ovoj pravnoj stvari".

Pisane izjave dostavile su sekretarka za kulturu, sport i društvene zajednice Tatjana Kriještorac i predsednica Skupštine opštine Kotor Maja Mršulja i u njima navele da ne poseduju nijedan dokument vezano za predmetni slučaj, niti su se o postavljanju spomen-ploče izjašnjavali odbornici SO Kotor.

"S obzirom na to da nije bilo neophodne dokumentacije koja dokazuje da se predmetna ploča nalazi u Programu spomen-obeležja koji usvaja Skupština Opštine Kotor, niti saglasnost Vlade Crne Gore jer se radi o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina od momenta nastanka, postupajuća inspektorka je nakon sačinjenog zapisnika donela rešenje o uklanjanju predmetne ploče u roku od tri dana", kazali su iz UIP-a za "Dan".

Zatraženo je i izjašnjenje dva ministarstva koja su potpisana na spomen-ploči, nakon čega će objedinjeni spisi predmeta biti upućeni nadležnom tužilaštvu na ocenu i dalje postupanje.

Otkrivanju spomen-ploče u Morinju prisustovale su crnogorski ministri odbrane i spoljnih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić zajedno sa hrvatskim zvaničnicima, a sa skupa je poslata poruka da su morinjska spomen-ploča, kao i slična na Visu, "oda časti kako je trebalo biti i kako nikada nije trebalo biti", što je rekao ministar Konjević, kao i da je "jedna od najvećih istorijskih stranputica koje je Crna Gora napravila ta što je išla u rat za ubijanje same sebe", rečima ministra Krivokapića.

Otkrivanje spomen-ploče pratile su blokade meštana Morinja koji su se usprotivili "postavljaanju bilo kakvih obeležja na objektima bivših kasarni u Morinju, koje su ratnih 90-tih služile kao sabirni centri za isleđivanje, a nikako kao konc logori kakvima se danas žele predstaviti", kako je to navedeno u saopštenju MZ Morinj.