Opozicija iz RS predala Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv Dodika

Opozicija iz Republike Srpske podnela je krivičnu prijavu protiv više desetina osoba, uključujući Milorada Dodika, zbog izbornih krađa.

Uprkos tome što ponovno prebrojavanje glasova na izborima u BiH održanim 2. oktobra nije pokazalo da je bilo značajnih nepravilnosti, opozicija iz Republike Srpske predvođena Jelenom Trivić, Branislavom Borenovićem, Mirkom Šarovićem i Nebojšom Vukanovićem, predala je danas Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv stotinu osoba zbog izborne krađe.

Branislav Borenović, predsednik Partije demokratskog progresa (PDP), rekao je da je uz krivičnu prijavu priloženo i više stotina pisanih dokaza koje navodno daju osnove za sumnju da je došlo do izbornih krađa na proteklim Opštim izborima 2. oktobra, ali i do organizovanog kriminala, prenosi sarajevski portal "Kliks.ba".

"Na bazi ovoga što smo predali Tužilaštvu BiH, očekujemo da hitno reaguju, da ispitaju sve navode koje smo priložili. Jedan deo je dostavljen i pravosuđu RS-a koje se tiče povreda slobode, zloupotreba položaja, povreda tajnosti, izbornih prevara", rekao je Borenović.

Istakao je da je važno da se konačno stane u kraj organizovanoj izbornoj krađi, koja je počela i nekoliko meseci pre samih izbora, tvrdi Borenović

Krivičnom prijavom je, kaže Borenović, obuhvaćeno nekoliko stotina lica, a prvi na listi su Milorad Dodik, Obrad Petrović i mnogi drugi kadrovi SNSD-a.

"Nema odustajanja nema stajanja, svako ko je krao izbornu volju građana mora da odgovara bez obzira koliko se osećao jakim. Postalo je besmisleno izlaziti na izbore ako se krade izborna volja", poručio je Borenović.

Mirko Šarović, predsednik Srpske demokratske stranke (SDS), rekao je da su krivičnu prijavu potpisali Borenović, Vukanović i on i koja je, kako on kaže, "najsveobuhvatnija". Dodao je, takođe, i da je se radi o "krađi do sada nezabeleženih razmera", te da je sada na redu Tužilaštvo BiH da deluje.

Nebojša Vukanović je tražio da se sastane sa Milankom Kajganićem, v.d. glavnog tužitelja Tužilaštva BiH. On smatra da bi Kajganić trebalo da položi račune građanima, jer se "država raspada od kriminala, a on ništa ne radi".

"Ne verujem Tužilštvu BiH dok se iz ove institucije ne sklone ljudi koje je postavio Milan Tegeltija, savetnik Milorada Dodika, koji je upravo i napravio ovakav sistem", zaključio je Vukanović.