Srbija i Balkan

Milanović: Neću dozvoliti obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Hrvatska je treća zemlja članica EU koja neće učestvovati u obuci ukrajinskih vojnika
Milanović: Neću dozvoliti obuku ukrajinskih vojnika u HrvatskojAP © Foto Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da će kao vrhovni komandant biti protiv ideje da se u Hrvatskoj obučavaju ukrajinski vojnici, jer bi to, kako kaže, značilo dovođenje rata u Hrvatsku.

"Ne podržavam tu ideju zato što ne podržavam upetljavanje Hrvatske u ovaj rat više nego što treba. Korektni smo, solidarni i to je to. Dalje od toga ne. Kao vrhovni komandant neću to odobriti. Nisam čuo za predlog, ali unapred kažem to mi se ne sviđa, to je dovođenje rata u Hrvatsku", poručio je Milanović, prenosi Tanjug.

Milanović je govorio i o donacijama koje se upućuju Ukrajini, na koje, kako kaže "nema uticaj", jer materijalna sredstva određuje vlada. On je, takođe, istakao da mu je na prvom mestu odbrana sopstvene zemlje, pa nakon mnogo praznih mesta NATO, a onda svi ostali.

Podsetimo, ministri spoljnih poslova EU u ponedeljak su odobrili početak misije za obuku 15.000 ukrajinskih vojnika na teritoriji Unije i za Ukrajinu opredelili novih 500 miliona evra za nabavku oružja.

Mađarska i Austrija odmah su se oglasile i rekle da neće učestvovati u programu Evropske unije za obuku ukrajinskih vojnika, saopštili su ministri spoljnih poslova dve zemlje. 

Mađarska je glasala protiv ove inicijative jer "ne podržava korake koji vode ka eskalaciji sukoba", naveo je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Na drugoj strani, Austrija je podržala odluku EU i glasala za ovu inicijativu, ali je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg naveo da se fokusiraju na pružanje humanitarne pomoći Ukrajini.

image