Srbija i Balkan

Mitropolit Joanikije: Francusko-nemački sporazum je neprihvatljiv, Srbija nije potpisala

Sedamnaestog marta 2004. godine nemački vojnici, pripadnici KFOR-a nisu prstom mrdnuli dok su šiptarski teroristi pljačkali i palili svetinje, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije
Mitropolit Joanikije: Francusko-nemački sporazum je neprihvatljiv, Srbija nije potpisala© Mitrpolija

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je da je predlog tzv. francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.

"Taj sporazum od strane Srbije nije potpisan. Međutim, ako je tekst sporazuma definisan kao okvir za dalje pregovore, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država, onda je on u potpunosti neprihvatljiv" rekao je Vladika u intervjuu Radio - Svetigori, povodom devetnaeste godišnjice od Martovskog pogroma našeg naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji.

On podseća da su taj sporazum sačinile zemlje koje su tada bile garant mira i sigurnosti za srpski narod i njegove svetinje na Kosovu i Metohiji.

"Sedamnaestog marta 2004. godine nemački vojnici, pripadnici KFOR-a nisu prstom mrdnuli dok su šiptarski teroristi pljačkali i palili svetinje: devet crkava u Prizrenu, među kojima i Bogorodicu Ljevišku, Bogosloviju i rezidenciju Episkopa raško-prizrenskog. Eto, kakva nam je bila nemačka zaštita", podsetio je mitropolit crnogorsko-primorski.

Po njegovim rečima, dvoličnost koju su tada pokazali Nemci i Francuzi ne sme se zaboraviti.

"Još je manja sigurnost za naš narod i njegove svetinje na Kosovu i Metohiji", zaključio je mitropolit Joanikije.

image
VV inauguration
banner