Srbija i Balkan

CIK BiH: Željka Cvijanović ubedljivo vodi sa više od 100.000 glasova

Prema najnovijim preliminarnim podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, kandidat SNSD-a Željka Cvijanović osvojila je 51,86 posto na izborima u Republici Srpskoj
CIK BiH: Željka Cvijanović ubedljivo vodi sa više od 100.000 glasova© AP Photo/Darko Vojinovic

Kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata za srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović osvojila je 102.369 glasova, ili 51,86 posto na opštim izborima, piše Radio Televizija Republike Srpske.

Ovo su preliminarni podaci koje je danas objavila Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, ali i nepotpuni, budući da je obrađeno 99,82 odsto biračkih mesta u Republici Srpskoj i da je potrebno obraditi još četiri biračka mesta.

Prema ovim podacima, kandidat Srpske demokratske stranke Mirko Šarović osvojio je 35,57% glasova, dok kandidat koalicionog bloka "Ujedinjeni za slobodnu Bosnu" Vojin Mijatović ima 5,77% glasova.

Kandidat partije Demokratski narodni savez Nenad Nešić je osvojio 5,49%, dok je Borislav Bijelić iz stranke "Život" osvojio 1,31% glasova.

Kandidat koalicionog bloka "Ujedinjeni za slobodnu BiH" za bošnjačkog člana Predsedništva Denis Bećirović osvojio je 57,42% glasova. Njegov protivkandidat iz Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, prema do sada prebrojanim glasovima, osvojio je 37,22% glasova, a Mirsad Hadžikadić iz "Platforme za progres" 35,36% odsto glasova.

Kandidat Demokratskog fronta Željko Komšić i dalje vodi u borbi za hrvatskog člana Predsedništva BiH sa osvojenih 55,59% glasova, dok je njegov protivkandidat iz Hrvatske demokratske zajednice Borjana Krišto dobila 44,41 odsto.

CIK je saopštio da je među obrađenim glasačkim listićima za srpskog člana Predsedništva bilo 628.689 važećih, 24.565 nevažećih praznih listića, dok je nevažećih po drugim kriterijumima bilo 17.704.

Ponovno brojanje glasačkih listića za predsednika i potpredsednika Republike Srpske, počelo je u četvrtak 13. oktobra u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu po nalogu Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, zbog velikog broja pritužbi opozicionih stranaka u Republici Srpskoj na izborne rezultate i očekuje se da će biti završeno u subotu 22. oktobra. 

image