Srbija i Balkan

Oštra polemika u Skupštini Srbije, predstavnici vlasti i opozicije u klinču

Sednica protekla je u znaku međusobnih optužbi poslanika opozicije i vlasti, ali i uz zahteve opozicije da Srbija uvede sankcije Rusiji
Oštra polemika u Skupštini Srbije, predstavnici vlasti i opozicije u klinču© FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Sednicu Skupštine Srbije koja je održana danas, obeležila je rasprava između poslanika vlasti i opozicije.

Pored međusobnih optužbi o navodnoj saradnji sa kriminalnim klanom Veljka Belivuka, predstavnici opozicije kritikovali su predstavnike vlasti zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

Član poslaničke grupe "Vojvođani" Aleksandar Olenik, zatražio je da se proveri u kakvom odnosu je bio sekretar vlade Srbije Novak Nedić sa Belivukom.

Na istu temu osvrnuo se i poslanik "Ne davimo Beograd" Radomir Lazović koji je dodao da bi trebalo čuti sve što je Veljko Belivuk izneo na jučerašnjem ročištu u Specijalnom sudu u Beogradu.

Na drugoj strani, član poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov ocenjuje da je pojedinim poslanicima opozicije Veljko Belivuk, šef što rezultira time da se njegova reč čuje u srpskom parlementu.

"Rezultat je da Skupština Srbije ima poslanike kojima je lider Veljko Belivuk i koji njegovu reč prenose u ovaj parlament", istakao je Jovanov.

Jovanov je napomenuo da je pravo okrivljenog da se brani čak i lažima, što po njegovom mišljenju Belivuk, koji je optužen za najteža krivična dela, i čini.

Drugi deo izlaganja poslanici opozicije iskoristili su da traže uvođenje sankcija Rusiji.

Olenik je kritikovao i predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, tvrdeći da neka ministarstva, poput Ministarstva za evropske integracije, nemaju nikakvu funkciju, ukoliko vlada ne uvede sankcije Rusiji. 

Jovanov je odmah odreagovao na ovu Olenikovu primedbu, uz objašnjenje da bi odluka o uvođenju sankcija Rusiji bila suprotna interesima Srbije.

"Aleksandar Olenik sa neverovatnom lakoćom kaže da je potrebno uvesti sankcije Rusiji. Nakon toga bi sledeći korak bio da se Srbija odrekne Kosova i Metohije. To Vama ne bi predstavljalo problem, ali velikom broju građana Srbije jeste", rekao je Milenko Jovanov.

Diskusija je tekla i konstruktivno, s tim u vezi oglasio se i poslanik SNS i predsednik Odbora za pravosuđe Vladimir Đukanović.

On je ocenio da ima smislenih primedbi koje dolaze od strane opozicije i da bi ih valjalo razmotriti i podsetio da je u nekoliko navrata sam govorio da se bira "ratna vlada", jer je u svetu rat i mnoge države su prinuđene da donose "ratne mere".

image