Srbija i Balkan

Vučić sa Dendijasom: Podrška nastavku dijaloga, Grčka traži pravno obavezujući sporazum s "Kosovom"

U saopštenju grčkog ministarstva spoljnih poslova navodi se da su razgovori tokom posete Dendijasa Srbiji usredsređeni i na dijalog Beograda i Prištine
Vučić sa Dendijasom: Podrška nastavku dijaloga, Grčka traži pravno obavezujući sporazum s "Kosovom"© Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendijasom, koji je doputovao u posetu Beogradu.

"Lep dan iskoristio sam da ugostim ministra Dendijasa sa kojim sam razmotrio situaciju u regionu, nastavak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine i razgovarao o jačanju saradnje naša dva naroda i države", naveo je Vučić na Instagramu.

On je Dendijasu zahvalio na principijelnom stavu Grčke, kao i na ličnom angažmanu, kada je reč o podršci dijalogu, poštovanju međunarodnog prava, očuvanju mira i stabilnosti u regionu i zalaganju za napredak Srbije na putu evrointegracija.

Dendijas saopštio je danas da je Vučiću čestitao na nedavno postignutom sporazumu Beograda i Prištine u Ohridu i potvrdio čvrstu podršku Grčke naporima kojima posreduje EU za dalji napredak dijaloga.

"Ponovio sam čvrstu podršku Grčke naporima kojima posreduje EU za dalji napredak dijaloga Beograda i Prištine, u cilju postizanja sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma", naveo je Dendijas na Tviteru.

On je dodao da su deo diskusije bili regionalni razvoj i evropska perspektiva Zapadnog Balkana. Šef grčke diplomatije istakao je da ga je predsednik Srbije srdačno primio u Beogradu.

"Čestitao sam mu na nedavnom sporazumu Beograda i Prištine postignutom u Ohridu", naveo je Dendijas.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova u utorak je najavilo da će Dendijas boraviti danas u poseti Srbiji, gde će ga primiti predsednik Vučić.

U saopštenju grčkog MSP-a navodi se da se očekuje da će razgovori tokom posete Dendijasa Srbiji biti usredsređeni na dijalog Beograda i Prištine nakon nedavnog razvoja događaja, kao i na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Podsetimo, Grčka je jedna od pet država članica Evropske unije koja nije priznala nezavisnost tzv. Kosova. Atina je više puta navela da svoj stav neće menjati.

image