Vučić sa Dendijasom: Podrška nastavku dijaloga, Grčka traži pravno obavezujući sporazum s "Kosovom"

U saopštenju grčkog ministarstva spoljnih poslova navodi se da su razgovori tokom posete Dendijasa Srbiji usredsređeni i na dijalog Beograda i Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendijasom, koji je doputovao u posetu Beogradu.

"Lep dan iskoristio sam da ugostim ministra Dendijasa sa kojim sam razmotrio situaciju u regionu, nastavak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine i razgovarao o jačanju saradnje naša dva naroda i države", naveo je Vučić na Instagramu.

On je Dendijasu zahvalio na principijelnom stavu Grčke, kao i na ličnom angažmanu, kada je reč o podršci dijalogu, poštovanju međunarodnog prava, očuvanju mira i stabilnosti u regionu i zalaganju za napredak Srbije na putu evrointegracija.

Dendijas saopštio je danas da je Vučiću čestitao na nedavno postignutom sporazumu Beograda i Prištine u Ohridu i potvrdio čvrstu podršku Grčke naporima kojima posreduje EU za dalji napredak dijaloga.

"Ponovio sam čvrstu podršku Grčke naporima kojima posreduje EU za dalji napredak dijaloga Beograda i Prištine, u cilju postizanja sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma", naveo je Dendijas na Tviteru.

On je dodao da su deo diskusije bili regionalni razvoj i evropska perspektiva Zapadnog Balkana. Šef grčke diplomatije istakao je da ga je predsednik Srbije srdačno primio u Beogradu.

"Čestitao sam mu na nedavnom sporazumu Beograda i Prištine postignutom u Ohridu", naveo je Dendijas.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova u utorak je najavilo da će Dendijas boraviti danas u poseti Srbiji, gde će ga primiti predsednik Vučić.

U saopštenju grčkog MSP-a navodi se da se očekuje da će razgovori tokom posete Dendijasa Srbiji biti usredsređeni na dijalog Beograda i Prištine nakon nedavnog razvoja događaja, kao i na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Podsetimo, Grčka je jedna od pet država članica Evropske unije koja nije priznala nezavisnost tzv. Kosova. Atina je više puta navela da svoj stav neće menjati.