Srbija i Balkan

Plenković: Putin bi bio uhapšen, ukoliko bi došao u Hrvatsku

Šef Orbanovog kabineta odbacio je takvu mogućnost u slučaju Mađarske
Plenković: Putin bi bio uhapšen, ukoliko bi došao u Hrvatsku© TANJUG/ FOTO HINA/ SLAVKO VUKADIN

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da bi ruski predsednik Vladimir Putin, za kog je Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje, bio uhapšen ukoliko bi došao u Hrvatsku, na osnovu procedure predviđene zakonom.

Plenković je podsetio da je Hrvatska pristupila statutu Međunarodnog krivičnog suda, kao i da je donesen zakon o saradnji s tim sudom.

"Tim zakonom predviđene su sve procedure u slučaju da postoji nalog za hapšenje neke osobe i tu se, koliko mi je poznato, imunitet ne primenjuje", rekao je Plenković odgovarajući na pitanje novinara kako bi Zagreb postupio u slučaju da Putin dođe u Hrvatsku.

Plenković je ocenio da takva poseta "ipak nije realna”, prenela je Hina.

Šef Orbanovog kabineta: Mađarska neće uhapsiti Putina ako dođe u našu zemlju

Mađarska neće uhapsiti predsednika Rusije Vladimira Putina ako bude ušao u zemlju, rekao je šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana Gergelj Guljaš, pošto za to nema pravnog osnova.

Mađarska je potpisala i ratifikovala Rimski statut kojim je formiran Međunarodni krivični tribunal, pošto Rimski status nije ugrađen u pravni sistem te zemlje.

"Mi se možemo pozvati na mađarsko pravo, a na osnovu njega Putin ne može biti uhapšen (...) pošto Statut Međunarodnog krivičnog tribunala nije proglašen (kao validan izvor prava) u Mađarskoj", rekao je on, prenosi Rojters.

On je rekao i da vlada njegove zemlje "nije formulisala stav" po pitanju naloga za hapšenje predsednika Putina.

"Takve odluke su nezahvalne i pošto one dovode do daljih eskalacija, a ne do mira, to je moje lično i subjektivno mišljenje", dodao je on.

Rusija je više puta opovrgla optužbe da su njene snage počinile zločine tokom trajanja Specijalne vojne operacije.

image