Srbija i Balkan

Vlada Republike Srpske usvojila odluku o prekidu kontakata sa ambasadama Britanije i SAD u BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je podsetio da su ove zemlje u sastavu NATO snaga bacale osiromašeni uranijum na RS i Srbiju
Vlada Republike Srpske usvojila odluku o prekidu kontakata sa ambasadama Britanije i SAD u BiH© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Vlada Republike Srpske danas je u nastavku 13. sednice usvojila Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog delovanja.

Vlada RS konstatuje da je Republika Srpska prisiljena da prekine saradnju sa diplomatama obe ambasade, te s tim u vezi traži od institucija Republike Srpske, predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama na nivou BiH, organa lokalne samouprave u Republici Srpskoj, kao i drugih javnih organa da ne sarađuju sa ambasadama SAD i Velike Britanije.

Vlada Republike Srpske je uverena da ovakvo delovanje ambasada SAD i Velike Britanije nije u skladu sa zvaničnim politikama SAD i Velike Britanije prema BiH i stava je da prekid saradnje traje sve dok ambasade SAD i Velike Britanije ne prekinu praksu mešanja u unutrašnje stvari u BiH.

Kako prenosi RTRS, Vlada Srpske smatra da je obaveza ambasada SAD i Velike Britanije da se ne mešaju u unutrašnje stvari drugih država što se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu u kojoj su oni samo diplomatski predstavnici.

Vlada RS će Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog delovanja i zaključak dostaviti Narodnoj skupštini Republike Srpske, stoji u saopštenju Vlade Srpske.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je vlada Republike Srpske spremila odluku o tome da predstavnici RS prekidaju odnose sa predstavnicima ambasada SAD i Britanije, jer podržavaju nelegitimno izabrane inostrane predstavnike u BiH.

Ambasade SAD i Velike Britanije reagovale na Vlade RS

Američka ambasada u Sarajevu ocenila je danas da odluka Vlade RS predstavlja "još je jedan korak na opasnom putu koji je izabrao predsednik RS Milorad Dodik", a to je, kako se navodi, "put izolacije i autoritarne vladavine".

Ambasada na svom Tviter nalogu ističe da je to put koji "ne koristi stanovnicima Republike Srpske".

"Sjedinjene Američke Države imaju dugogodišnje radne odnose sa institucijama Republike Srpske i nastavićemo da pružamo pomoć građanima Republike Srpske kao što smo to činili svih ovih godina. Nećemo pružiti pomoć režimu koji koristi autoritarnu taktiku protiv sopstvenog naroda ili koji koristi dobronamernu međunarodnu pomoć da podrži neustavne ili antidejtonske aktivnosti", navodi se u objavi, prenose Nezavisne novine.

Povodom odluke o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH oglasila se i britanska ambasada.

"Sve nepredvidljivije odluke predsednika Republike Srpske Milorada Dodika štete interesima i reputaciji Republike Srpske", saopštila je Ambasada Velike Britanije u BiH.

"Samo država Bosna i Hercegovina ima nadležnost da donosi odluke o diplomatskim odnosima zemlje. Britanska ambasada će nastaviti da radi na dobrobit svih građana ove zemlje", navodi se u saopštenju pomenute ambasade.

Dodik: Niko nije odgovarao zbog osiromašenog uranijuma

Dodik je podsetio da su ove zemlje u sastavu NATO snaga bacale osiromašeni uranijum na RS i Srbiju, prenela je Srna.

"To je naš odnos prema tim zlotvorima koji su spremni da bacaju osiromašeni uranijum, ne ubijajući samo aktere tih sukoba, nego i decu koja tek treba da se rode. Mi to gledamo na Univerzitetskom kliničkom centru, decu koja dolaze sa bombardovanih područja koja imaju neizlečive bolesti", rekao je Dodik novinarima u Prnjavoru.

On je podsetio da nikada niko nije odgovarao za nedela i bombardovanje Srpske i Srbije osiromašenim uranijumom.

"Zato što su Amerikanci naterali zemlje i Haški sud da ne procesuira zlotvore koji su to činili, ali moramo da se borimo da se zna istina. Oni su bacili enormnu količinu osiromašenog uranijuma na prostor Republike Srpske i Srbije", istakao je Dodik.

Govoreći o Međunarodnom sudu u Hagu i odluci o raspisivanju poternice za predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, Dodik je naveo da je ta odluka pozdravljena u SAD, iako Amerikanci nisu potpisnici Rimskog statuta, te nemaju obavezu izručenja svojih državljana.

"Oni sebe izuzimaju iz bilo kakve odgovornosti. Oni su sprečavali da se podižu tužbe i da bilo ko odgovara, a bacivši osiromašeni uranijum kontaminirali ste ovaj prostor za narednih 100 godina", poručio je Dodik.

Govoreći o predstavnicima SAD i Velike Britanije u BiH, Dodik je naveo da oni ne prestaju sa pokušajima uređivanja društva u BiH nametanja rešenja, te istakao da su Amerikanci i Britanci negativno i neprijateljski nastrojeni prema Srbima.

"Ono što oni pričaju da su za Republiku Srpsku je laž. Jesu na rečima, a sve čine da ona nestane. Republika Srpska nema obavezu prema njima. To nije jednostavno i lako. Oni podržavaju (Kristijana) Šmita koji nije imenovan u skladu sa pravilima i nije ga potvrdio Savet bezbednosti, a tvrde da je legalan", istakao je Dodik.

On je podsetio i na način delovanja stranaca, kao što je uradio i šef diplomatije EU Žozep Borelj, koji je saopštenje predstavio kao zvaničan i konačan dokument nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija.

"Šta to znači? Da se ja pojavim bilo gde i oni daju saopštenje da Republika Srpska više ne postoji i to moramo da prihvatimo. Te stvari se moraju raščistiti", napomenuo je Dodik.

image