Srbija i Balkan

Evroparlamentarci: Šmit više nema kredibilitet

Deo evrozastupnika od visokog predstavnika traži da opravda svoje odluke o izmeni Izbornog zakona
Evroparlamentarci: Šmit više nema kredibilitet© Tanjug AP Photo/Armin Durgut

Više od 25 evroposlanika iz Nemačke, Holandije i Francuske pozvalo je visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita da povuče izmene Izbornog zakona.

"Šmit više nema kredibilitet da obavlja ovu funkciju jer se svojim odlukama svrstao na jednu stranu", kaže evroparlamentarka Tineke Strik, koja je pokrenula ovu inicijativu.

Strik je u izjavi za sarajevsku televiziju N1 navela da je Šmita pozvala u Komitet za spoljne poslove očekujući da će on opravdati odluke o izmeni Ustava i Izbornog zakona BiH koje je doneo na dan opštih izbora, zanemarujući i neuvažavajući birače koji moraju znati pravila po kojima glasaju.

Šmit je, kako Strik ocenjuje, nametnutu odluku doneo u "najgorem mogućem trenutku" i time pokazao da mu nije stalo do toga šta građani i birači u BiH uopšte žele.

I nije, dodaje ona, problem samo trenutak za donošenje ovih odluka, već i sadržaj samih amandmana jer je Šmit odlukama na neki način cementirao etničku segregaciju.

"To vodi ka etničkim podelama i mislim da je opasno, zemlja je previše podeljena po osnovu etničke pripadnosti, a treba ići napred prema inkluzivnom društvu gde svaki građanin i glas imaju istu težinu", rekla je Strik.

Ona je ukazala i da je Šmit tako napravio prepreku za novoizabrane političare da konstruktivno zajedno rade.

"Evropski parlament nema moć i ovlašćenja nad Kancelarijom visokog predstavnika i Šmitom. Veće za implementaciju mira ima tu moć, ali mislim da je važno da uputimo vrlo jasan signal. Postoji veliki broj stranaka u Evropskom parlamentu koji se ne slažu s njim, ljuti su i mislim da on nema više kredibilitet za ovu funkciju", rekla je Strik.

image