Srbija i Balkan

Eskobar: SAD podržava "Kosovo" u svim težnjama

Prištinske vlasti optužile Srbiju da nije konstruktivna strana u dijalogu i da ne poštuje sporazume
Eskobar: SAD podržava "Kosovo" u svim težnjamaAP © FOTO TANJUG/ AMBASADA SRBIJE U SAD/ bs

U Prištini je završen razgovor predsednice i premijera privremenih prištinskih vlasti Vjose Osmani i Aljbina Kurtija sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Eskobar je naveo da je svrha njegove današnje posete da se sagledaju načini saradnje sa "veoma dobrim saveznikom i dobrim prijateljem".

"Želim da izrazim kontinuiranu američku podršku evroatlantskim aspiracijama Kosova i solidarnost sa Kosovom u ovom trenutku krize", rekao je Eskobar, prenosi Tanjug.

Osmani je na konferenciji za novinare izjavila da je sa Eskobarom razgovarano o raznim temama, među kojima je istakla članstvo Prištine u evroatlantskim strukturama. Predstavila je kako je Priština uvek bila konstruktivna strana u dijalogu sa Beogradom i istakla spremnost Prištine da poveća svoju posvećenost dijalogu.

"Iskoristila sam priliku da izrazim zabrinutost zbog nesprovođenja sporazuma od strane Srbije. Srbija nastavlja da podržava srpske kriminalne strukture na severu", izjavila je Osmanijeva.

Eskobar je sa Kurtijem razgovarao o dijalogu sa Beogradom i efektima koje ovaj proces ima po ceo region. Kurti je, kao i Osmani, potvrdio konstruktivnost Prištine u dijalogu sa Beogradom.

"Spremni smo i posvećeni postizanju pravno obavezujućeg konačnog sporazuma za punu normalizaciju odnosa sa obostranim priznavanjem", rekao je Kurti, preneli su prištinski mediji.

"Svrstavanje Kosova uz Ameriku i Evropu u sankcijama Rusiji pokazuje posvećenost Kosova i razliku u odnosu na one druge koji to nisu", istakao je Kurti.

Tokom dana Eskobar će se sastati sa liderima tri najveće opozicione stranke - Demokratske partije Kosova, Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan je drugi put za dva meseca bio u poseti Prištini. Prethodni put 26. avgusta, pored posete Kosovu i Metohiji, boravio je i u Beogradu.

Poseta Eskobara tzv. Kosovu dolazi u trenutku kada je u javnosti aktuelna tema francusko-nemačkog predloga za normalizaciju odnosa Srbije i tzv. Kosova.

Prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, suština ovog predloga bi bila da Srbija dopusti tzv. Kosovu ulazak u sve međunarodne institucije uključujući i UN, a zauzvrat bi put Srbije u EU bio ubrzan, uz značajnu ekonomsku korist.

Prištinske vlasti još nisu formirale Zajednicu srpskih opština, što je bila njihova obaveza u okviru Briselskog sporazuma 2013. godine, koji je zaključen pod pokroviteljstvom EU. 

image