Srbija i Balkan

Protest u Prištini: Bacamo dimne bombe, Kurti pomračio perspektivu "Kosova" (VIDEO)

Socijaldemokratska partija koja je organizovala proteste smatra da Aljbin Kurti nema legitimitet, i da bi iz tog razloga trebalo da podnese ostavku
Protest u Prištini: Bacamo dimne bombe, Kurti pomračio perspektivu "Kosova" (VIDEO)© FOTO TANJUG/ DOPISNIK KiM

Na glavnom prištinskom trgu "Zahir Pajazit" okupilo se nekoliko stotina građana koji protestuju protiv aktuelnog premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i evropskog predloga za KiM.

Okupljeni demonstranti su se potom uputili prema zgradi vlade privremenih prištinskih institucija, gde su bacili dimne bombe.

Na čelu ovog protesta su funkcioneri Socijaldemokratske partije.

Predsednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj rekao je da je premijer privremenih prištinskih institucija promenio prezime iz Kurti u "Zajednica".

"Ono što će ostati kao dokaz ovog vremena i ove vlade jeste da je Albini promenio prezime. Aljbin se više ne preziva Kurti, on se danas preziva Zajednica, Aljbin Zajednica", poručio je simbolično Moćikaj, aludirajući na to što je Kurti pristao na formiranje Zajednice srpskih opština.

Dodao je da je Kurti odlučio suprotno volji većine građana, iz nostalgije prema SFRJ.

"Iako je vlada imala većinu, nije odlučivala u interesu većine. Zloupotrebila je interes te većine i odlučivala u svom interesu. Odbijanje sporazuma o redefinisanju granica, narušavanje saradnje sa Belom kućom i isključenju 'Preševske doline' iz razgovora... Sa druge strane, prihvatanje Zajednice srpskih opština u Titovoj vili nije slučajno, jer kada je odbačeno redefinisanje granica, automatski se odbacuje i EU, dok afirmacijom Zajednice - afirmiše nostalgiju za Titom", istakao je političar i dodao: 

"Ono što radimo je crni dim jer smatramo da je ova vlast pomračila perspektivu 'Kosova' i pozivamo građane da budu na oprezu i da se suprotstave ovom sporazumu", poručio je Molićaj.

Socijaldemokratska partija smatra da Kurti nema legitimitet, i da bi iz tog razloga trebalo da podnese ostavku.

Natira Kuči iz ove stranke rekla je juče da su protest podržali Udruženja ratnih veterana OVK, NISMA Fatmir Ljimaj i mnoge druge građanske inicijative koje, prema njenim rečima, žele Kurtijevu ostavku.

Kuči je istakla da se ovaj protest organizuje jer smatraju da je Kurti prihvatio stvaranje ZSO sporazumom u Ohridu i promenio pristup koji je imao 15 godina u opoziciji.

image