Srbija i Balkan

Prvi masovni zločin i pre oružanog sukoba u BiH: 31 godina od stradanja Srba u Sijekovcu

Najmlađa žrtva imala je 17, najstarija 72 godine, a zločin su počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH
Prvi masovni zločin i pre oružanog sukoba u BiH: 31 godina od stradanja Srba u Sijekovcu© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ NENAD STUPAR

U Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije danas je služen parastos ubijenim srpskim civilima u Sijekovcu, čime je počelo obeležavanje 31. godina od zločina nad Srbima u tom mestu.

Zločin su počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH, prenela je RTRS.

Parastos je služilo sveštenstvo Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Pre 31 godinu, 26. marta ubijeno je devet srpskih civila, a kasnije još 37 meštana.

Najmlađa žrtva imala je 17, najstarija 72 godine, a zapaljeno je 15 kuća i crkva.

Bio je to prvi masovni zločin i pre nego što je počeo oružani sukob u BiH, koji su počinile regularne snage hrvatske vojske i paravojne muslimansko-hrvatske formacije.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je naglasio da je svaki 26. mart težak, tužan i bolan datum za sve Srbe, a posebno za porodice Zečević i Milošević iz Sijekovca koje su najviše stradale u ovom masakru.

Obeležavanju 31. godine od zločina nad Srbima u Sijekovcu prisustvuju predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić, šef poslaničkog kluba SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić, kao i načelnici opština Brod, Teslić i Šamac.

image