Šarović: Milorad Dodik je smetnja regionu

Iako je brojanje glasova pokazalo da nema značajnih odstupanja, lideru Republike Srpske preti se ponavljanjem izbora

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je ažurirane rezultate izbora za sve nivoe. U odnosu na prethodno ažuriranje nije bilo većih promena, te je uglavnom dodat određen broj glasova poštom, objavio je portal klix.ba.

Nakon 98,97 posto prebrojanih listića za državni parlament, poredak parlamentarnih stranaka nije se promenio. U Federaciji BiH najviše glasova imaju SDA (237.173), HDZ BiH (136.171) i SDP (127.155). Dok u Republici Srpskoj najviše imaju SNSD (253.839), SDS (111.275) i PDP (72.706).

Međutim, predsednik SDS-a Mirko Šarović smatra da će nepravilnosti koje su uticale na rezultate Opštih izbora dovesti do novog glasanja i odlaska Milorada Dodika s vlasti u Republici Srpskoj.

"Mislim da je osnovna opcija da se ponovo glasa na onim biračkim mestima na kojima su te manipulacije utvrđene nakon prebrojavanja, a da li će CIK posegnuti za potpunim ponovnim izborima za predsednika RS i potpredsednike, to je već na njima. Uveren sam da će novog glasanja biti", izjavio je Mirko Šarović za Federalnu televiziju.

Dodao je i da misli da su Milorad Dodik i njegovi partneri pokrali ove izbore i da nisu pobednici, ali i da je uveren da bi Republici Srpskoj bilo bolje bez Dodika jer je "postao i regionalna smetnja, smetnja unutar RS, unutar cele BiH, evropska smetnja".

Pored Šarovića moguće poništavanje izbora u Republici Srpskoj pre objavljivanja zvaničnih rezultata pomenuo je i predsednik CIK-a BiH Suad Arnautović. Što pak savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Milan Tegeltija vidi kao dokaz unapred smišljenog plana, ali i povod za krivičnu prijavu protiv Centralne izborne komisije.

"Arnautović je rekao da će razmotriti mogućnost poništenja izbora u Republici Srpskoj i to pre nego što su uopšte utvrđeni izborni rezultati, pre nego što je počeo proces za ulaganje i razmatranje prigovora i žalbi i on već zna da će to razmatrati", izjavio je Tegeltija za Srnu.

Tegeltija je konstatovao da ne zna treba li veći "dokaz planski smišljenog nezakonitog postupanja CIK-a" i istakao da je vidljiva sprega opozicije u Republici Srpskoj i CIK-a, da praktično deluju kao jedan tim.

Prema njegovim rečima, ovo je jedan dokaz u prilog krivičnoj prijavi protiv članova CIK-a, budući da unapred znaju kakve će mere razmatrati.

Siguran je, ističe Tegeltija, da će izjave Arnautovića i Šarovića morati da zainteresuju i Tužilaštvo BiH u kontekstu već podnesene krivične prijave protiv članova CIK-a.